Atnaujintas 2004 rugsėjo 24 d.
Nr.72
(1275)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Suklastoti rinkimai

Petras KATINAS

Neseniai Kazachstane įvykusiame NVS šalių vadovų susitikime Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas negailėjo liaupsių savo kolegai Kazachstano prezidentui Nursultanui Nazarbajevui. Iš tiesų pastarasis nusipelnė tokių pagyrimų. Vien N.Nazarbajevo peršamas Eurazijos projektas ko vertas! Jei Eurazijai vadovautų Kremlius, gal ir pačiam N.Nazarbajevui leistų vadovauti. Žinoma, kontroliuojant Kremliaus šeimininkui.

NVS vadovų susitikimas vyko prieš pat Kazachstano parlamento (Mežiliso) rinkimus, kurie įvyko rugsėjo 19 dieną. Aišku, V.Putino pagyrimai Kazachstano prezidentui buvo paskelbti irgi ne šiaip sau, o tikintis paveikti rinkimų rezultatus N.Nazarbajevui, jo klanui ir Maskvai palankia linkme. Nors ir taip iš pat pradžių buvo aišku, kad rinkimus laimės prezidento partija „Otan“ („Tėvynė“) ir kita jai gimininga popierinė partija „Asar“ („Visi kartu“), kuriai vadovauja N.Nazarbajevo duktė Dariga. Pastarajai net pranašaujamas įpėdinės vaidmuo. Tiesa, tai padaryti musulmoniškoje šalyje būtų nelengva. Bet N.Nazarbajevas neturi sūnaus, todėl ką nors sugalvos.

Taigi rinkimų rezultatai buvo daugmaž aiškūs iš anksto. Apie tai prieš rinkimus kalbėjo ne tik opozicijos vadovai, bet ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) atstovai. Pagrindinės opozicijos gana nuosaikių pažiūrų partijos „Ak Žol“ („Šviesusis kelias“) vadovai, vos pasibaigus rinkimams, pareiškė, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti, o opozicijos atstovams netgi nebuvo leista dalyvauti skaičiuojant balsus rinkimų apygardose. Neteko ilgai laukti ir ESBO pareiškimo: ši organizacija be jokių diplomatinių vingrybių Kazachstano parlamento rinkimus įvertino kaip labai tolimus nuo demokratijos. Aišku, taip elgdamasis N.Nazarbajevas sekė tik Rusijos prezidento V.Putino pėdomis. Juk V.Putino partija „Jedinnaja Rossija“ ir buvo įkurta siekiant išvaryti iš Rusijos Valstybės Dūmos demokratinę opoziciją. Ne tik Dešiniųjų jėgų sąjungą, bet ir G.Javlinskio vadovaujamą „Jabloko“. Kad būtų „demokratiškiau“, buvo įkurta ir šovinistinė imperininkų partija „Rodina“, vadovaujama V.Putino bičiulio D.Rogozino. „Jedinnaja Rossija“ atitinka Kazachstano prezidento partiją „Otan“, o Rusijos „Rodina“ – partiją „Asar“. Panašių prorusiškų partijų lipdymas pastebimas ne tik visose NVS šalyse, bet ir Baltijos valstybėse. Ryškiausias pavyzdys – V.Uspaskich Darbo partija. Tiesa, Lietuvoje yra dar dvi promaskvietiškos grupuotės. Tai K.Prunskienės Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga ir paksininkai, pasivadinę liberalais demokratais.

Aišku, Kazachstano rinkimų negalima lyginti su rinkimais, vykstančiais kitose buvusios SSRS Vidurinės Azijos respublikose. Pavyzdžiui, Turkmėnijoje, kur „visų turkmėnų tėvo“ S.Nijazovo šalininkai nuolat laimi nuo sovietinių laikų įprasta persvara – 90-95 proc., N.Nazarbajevas netgi leidžia gauti balsų opozicijos kandidatams. Prieš rinkimus pats Kazachstano prezidentas nuolat ragino rinkėjus nepasiduoti opozicijos raginimams nebalsuoti už opozicionierius, neva nepagrįstai žadančius visokių gėrybių. Beje, opozicinės partijos, konkrečiai, partijos „Ak Žol“ vadovas Altynbekas Sarsenbajulis jokių aukso kalnų ir nežadėjo. Vienintelis pažadas buvo tas, kad pajamos už Kazachstano naftą atitektų ne N.Nazarbajevo ir jo dukters Darigos klanui, o būtų paskirstytos visiems piliečiams. Tai labiausiai ir sunervino prezidentą bei jo aplinką. Beje, vienintelis opozicijos atstovas Kazachstano vyriausybėje partijos „Ak Žol“ lyderis, informacijos ministras A.Sarsenbajulis, protestuodamas prieš suklastotus rinkimų rezultatus, iškart atsistatydino.

Tiesa, Kazachstano opozicija galėtų pernelyg ir nesipiktinti, nes pagal Kazachstano konstituciją Mežilisas vaidina tik pagalbinį vaidmenį, o visus svarbiausius sprendimus priima prezidentas. Be to, jis bet kada gali paleisti jam neįtinkantį parlamentą.

Taigi N.Nazarbajevas gali džiaugtis. Jo partija „Otan“ gavo 32,82 proc. balsų, o dukters Darigos „Asar“ – 17,61 proc. Tiesa, opozicinei „Ak Žol“ partijai priskaičiuota 20,85 proc. balsų, o vadinamoji Kazachstano demokratinio pasirinkimo ir komunistų bloko atstovai gavo 8,65 proc.

Tačiau N.Nazarbajevo ir jo klano pasitenkinimą rinkimų rezultatais temdo ne tiek ESBO neigiamas rinkimų įvertinimas, bet ir Niujorke vykstantis teismo procesas prieš amerikiečių verslininką Džeimsą Gifeną. Pastarasis kaltinamas už naftos sutartis davęs buvusiam Kazachstano premjerui Nurlanui Balgimbajevui ir pačiam N.Nazarbajevui apie 80 milijonų dolerių kyšį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija