Atnaujintas 2004 spalio 1 d.
Nr.73
(1276)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tėvo Stanislovo žodžiai Darbo partijos reklamai buvo panaudoti be jo sutikimo

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius nemato pagrindo bausti Paberžės kleboną tėvą Stanislovą už tai, kad jis spaudoje neva reklamavo Kauno-Kėdainių rinkimų apygardoje į Seimą kandidatuojantį Darbo partijos pirmininko pavaduotoją Kėdainių merą Viktorą Muntianą.

Kauno arkivyskupijos kurijoje priėmęs tėvą Stanislovą Kauno arkivyskupas teigė esąs įsitikinęs, kad reklamai buvo panaudoti dar prieš rinkimus išsakyti dvasininko žodžiai, be jo paties žinios ir sutikimo. „Šiuo atveju juo tik pasinaudojo, nebuvo piktybinio neklausymo. Neturiu pagrindo jį bausti. Bet reikia pamatyti, kad tokie žingsniai Bažnyčiai naudos nedaro”, - žurnalistams po susitikimo sakė arkiv. S.Tamkevičius.

Anot arkivyskupo, susitikimo išvakarėse jam skambino Kėdainių meras ir paaiškino, kad reklamai iš tiesų buvo panaudotos tėvo Stanislovo seniau pasakytos mintys, neatsiklausus jų autoriaus.

Tėvas Stanislovas žiniasklaidai pasakojo, jog Kėdainių miesto vadovas kviesdavo jį šventinti naujas gamyklas, parduotuves. Tokiu pat būdu jis sako atsiradęs ir Darbo partijos steigiamajame susirinkime, kuriame jis pasakė trumpą pamokslą.

Klebonas prisipažino simpatizavęs naujosios politinės jėgos pavadinimui. Sakydamas pamokslą besisteigiančios partijos nariams jis įprasmino žodį „darbas”. „Veido prakaite valgysi duoną. Ekonomikos pagrindas - prakaitas arba darbas. Neslepiu, kad tas pavadinimas man buvo labai simpatiškas. Po pamokslo sprukau namo”, - žurnalistams pasakojo dvasininkas. Po kurio laiko tėvas Stanislovas sako gavęs arkivyskupo perspėjimą, kad į partijų veiklą kunigams nevalia kištis. „Aš tučtuojau atsiprašiau, apie gautą laišką buvo pranešta partijos valdžiai. Nuo to laiko atsiribojau nuo partijos”, - tikino klebonas.

Tiesa, susitikęs su arkiv. S.Tamkevičiumi tėvas Stanislovas sakė užklausęs arkivyskupo, kodėl jis nesiėmė sutaikyti suskilusių krikščionių demokratų.

Tęsdamas kalbą apie Kėdainių vadovą, tėvas Stanislovas neslėpė, jog V. Muntianas parūpino klebonijai 69 metrų gylio vandens gręžinį. Klebonas sakė dažnai priimąs paramą iš turtingų aplinkinių žmonių. „Kai neturiu kuo maitinti darbininkus, man atneša maišus dešrų”, - sakė klebonas. Pasak tėvo Stanislovo, Darbo partijos vadovas, milijonierius Viktoras Uspaskich gerokai šykštesnis už savo žmoną. „Iš jos Velykoms gaunu tūkstantį litų, o V. Uspaskich nieko neduoda. Jo žmona nupirko mums šaukštus, šakutes, puodelius”, - vardijo tėvas Stanislovas.

Kaip jau esame rašę, tėvo Stanislovo žodžiai, giriantys V. Muntianą, buvo cituojami Kauno krašto laikraštyje „Naujos tėviškės žinios”. Tai buvo ištrauka iš klebono kalbos, pasakytos Darbo partijos steigiamajame suvažiavime praėjusių metų spalio 18 dieną.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija