Atnaujintas 2004 spalio 1 d.
Nr.73
(1276)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kai mylima dėl kraičio
arba dėl palikimo

Burkuoja balandžiai po langu
Ir svyra jurginų žiedai…
Iš tolo, iš tolo atžvengia
Širmieji žirgai pas tave.

Rugsėjo 26-ąją, sekmadienį, Kauno arkivyskupijos bažnyčiose skaitėme tikrai nuostabų Lietuvos vyskupų laišką, skirtą artėjantiems Seimo rinkimams. Jame – didis mūsų nerimas, tėviškas rūpestis Lietuvos sėkme. Ačiū Ganytojams, ačiū visiems, neabejingiems Lietuvos likimui, ypač už maldas, sujungtas su Jėzaus Auka. Galgi duos dangus, išgirsime Dievo balsą ir visi mūsų žingsniai ir į bažnyčią, ir iš jos nebus niekieno užsakyti… Todėl ir palaimingi, ir niekada nepražūtingi.

Yra išlikęs Salomėjos Nėries motinos laiškas, rašytas tada į kairę krypstančiai jaunai poetei: Vaikeli, nesusidėk su jais… (kairiaisiais). Kad būtų įsiklausyta - būtų nereikėję matyti savo tautos „perdėm sugriauto gyvenimo“ ir vienišai Sibiro sniegynuos guostis. Ar ne todėl poetė rašė:

Ak, pusnys, pusnys – įkyri jos
Bet kam, bet kam čia guostis? –
Uralo saulė, Baškirijos
Tau ašarų nešluostys.

 

Sustings jos šaltu krištolu
Bestyrančiai prie kelio –
Kur atvedėt jūs, kryžkelės,
Lietuvišką smūtkelį?!.

            (S.Nėris. „Pusnys“)

Bažnyčia vyskupų lūpomis pataria, ragina pasikliauti tomis partijomis ir politikais, kurie jau nuveikė sunkiausią nepriklausomos Lietuvos valstybės darbą. „Negi labiau pasitikėjimo būtų verti tie, kurie, suvilioti Europos pinigų šlamesio, šaukia: „Mes geriau už kitus iškelsime pabaigtuvių vainiką!“. Gal ir geriau… išsidalys tarp savųjų Europos Sąjungos skiriamas lėšas, bet ar visiems bus geriau? Kažkada Leninas irgi gražiai kalbėjo ir laimę žadėjo visiems, o paskui viskas (ir laisvė, ir laimė) liko tik saviesiems. Labai nesinorėtų, kad šio rudenėlio priešrinkiminės piršlybos pasibaigtų Tėvynės atodūsiu liūdnu.

Kam leidai, kam leidai, mamyte,
Išvežt mane vargo keliu?

„Viskas pirkta gyvenimo kaina, viskas be galo brangu“ (S.Nėris). Mokėkime išsaugoti ir apginti savo brangenybes!

Kun. Jonas KATULIS, SJ
Kulautuvos klebonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija