Atnaujintas 2004 spalio 8 d.
Nr.75
(1278)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tegul Rožinio malda priartina šviesesnes dienas mūsų Tėvynei

Mieli broliai, seserys Kristuje – mieli kunigai, brangūs tikintieji,

Pradėjome 2004 metų spalio mėnesį - Rožinio maldos mėnesį. Šiemet šis mėnuo ypatingas tuo, kad jo metu Meksikoje vyks Tarptautinis eucharistinis kongresas, kuriuo prasidės Popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbti Eucharistiniai metai, o mūsų tėvynėje dar tebesitęsiančiais Lietuvos globėjo šventojo Kazimiero metais vyks reikšmingi Lietuvos ateičiai Seimo rinkimai. Todėl kviečiu spalio mėnesį parodyti kuo didesnę meilę ir pagarbą Eucharistijai, Švč. Mergelei Marijai ir šv. Kazimierui. Kviečiu visų parapijų žmones kasdien burtis bažnyčiose, namuose, kaimų bendruomenėse Rožinio maldai už Tėvynę Lietuvą, jos krikščionišką ateitį.

Dievo kulto ir sakramentų kongregacija 2004 m. kovo 25 d. išleido instrukciją „Redemptionis sacramentum” apie kai kuriuos Švenčiausiosios Eucharistijos atžvilgiu paisytinus ir vengtinus dalykus („Bažnyčios žinios”. 2004 m., Nr.10 ir Nr.11). Atkreipiame dėmesį į šios instrukcijos numerius 136-137: „[136] Ordinaras turėtų karštai skatinti trumpą, ilgą arba nuolatinę adoraciją, į kurią rinktųsi tauta. Pastaraisiais metais ‘Švenčiausiojo Sakramento adoracija daug kur yra svarbi kasdienė praktika ir dėl to tampa neišsemiama šventumo versmė’, nors yra ir vietovių, kur ‘eucharistinės adoracijos kultas beveik visiškai apleistas’” (Jonas Paulius II. Enciklika Ecclesia de Eucharistia). „[137] Švenčiausioji Eucharistija visada turi būti išstatoma laikantis liturginių knygų nuostatų (Rituale Romanum). Priešais laikomą ar išstatytą Švenčiausiąjį Sakramentą taip pat gali būti kalbama rožinio malda, ‘nuostabi paprastumu ir gilumu’ (Jonas Paulius II. Apaštališkasis laiškas Rosarium Virginis Mariae). Tačiau – ypač išstatymo atveju – būtina iškelti aikštėn šios maldos, kaip Kristaus Atpirkėjo gyvenimo slėpinių ir visagalio Tėvo išganomojo plano kontempliacijos, pasitelkiant Šventojo Rašto skaitinius, pobūdį”.

Raginu visose Telšių vyskupijos bažnyčiose visą spalio mėnesį kasdien po šv. Mišių kalbėti Rožinį pagal turimus naujausius tos maldos apeigynus priešais išstatytą Švenčiausiąjį Sakramentą. Tegul Švč. Sakramento adoracija, apmąstant mūsų tikėjimo didžiąsias paslaptis pagal Rožinio maldos planą, pagilina mūsų tikėjimą, meilę Jėzui ir Švč. Mergelei Marijai, o šv. Kazimierui užtariant, priartina šviesesnes dienas mūsų Tėvynei ir jos žmonėms.

Telšių vyskupas Jonas BORUTA ,SJ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija