Atnaujintas 2004 spalio 8 d.
Nr.75
(1278)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Konferencija šeimai ir ekumenizmui

Neseniai Panevėžio specialiojoje internatinėje mokykloje įvyko Trečiojo amžiaus universiteto rektoriaus docento Algimanto Bučiūno organizuota konferencija miestelėnams „Šeima ir ekumenizmas“. Susirinkusiuosius liaudies dainomis ir melodijomis pasveikino kanklininkės iš lopšelio-darželio „Sigutė“. Konferenciją atidaręs jos sumanytojas A.Bučiūnas teigė, kad šiandien būtina kalbėti apie šeimas, kai aplinkui tiek daug sumaišties, taip greitai viskas kinta, kai savo svorį žmonių sampratoje praranda tradicinės vertybės bei siekiai. Lietuvai tapus ES nare, nemažai mūsų tautiečių išvyksta į užsienį arba čia, Lietuvoje, tuokiasi su svetimtaučiais. Susiduriame su tais žmonėmis, kurie kitaip mąsto, yra užaugę kitokioje kultūroje, išpažįsta kitą religiją. Todėl svarbu kalbėti apie ekumenizmą, kuris padėtų suprasti asmeninius pasirinkimus, skatintų dialogą, leistų vieniems kitus praturtinti ieškojimais. Juk šeimoje neišvengiamai reikės ugdyti bei auklėti vaikus, skiepyti juose gėrio daigus.

Konferencijoje dalyvavo Panevėžio vyskupijos generalinis vikaras kun. dr. Robertas Pukenis. Jis susirinkusiesiems papasakojo apie ekumenizmą, kalbėjo apie šeimą kaip vertybę ir gėrį, aptarė teisinius įstatymus, ginančius ir saugančius santuoką. Apie skaistumo dorybės vaidmenį santuokoje kalbėjo miesto „Saulėtekio“ vidurinės mokyklos tikybos mokytoja dominikonė tretininkė Virginija Gugaitė. Prelegentė skatino įsigilinti į mūsų moralinius kriterijus, paremtus tikėjimo šviesa, nes kaip tikime, taip renkamės, svarstome, priimame sprendimus. Atkreiptas dėmesys į dorybes, kurios tvirtina bei taurina gyvenimą. Pranešėja akcentavo dorybės vaidmenį sutuoktinių gyvenime, nes būtent skaistumo dorybė padeda žvelgti į kitą žmogų kaip į Dievo dovaną, kuri padeda siekti šventumo, kurti ateitį, dalytis bei vienas kitą papildyti, o ne išnaudoti.

Šių eilučių autorius supažindino panevėžiečius su įvairiomis krikščioniškomis bendruomenėmis ir ekumeniniu judėjimu Vilniuje, jo nuveiktais darbais, nemažai dėmesio skyrė sostinės liuteronų bendruomenei. Prisiminti ir Panevėžio liuteronai, kuriuos vasarą aplankė vyskupas Mindaugas Sabutis. Kalbėta apie ekumeninį bendradarbiavimą su šios konfesijos nariais, pasidžiaugta tikra ir tvirta bendryste, iš kurios išplaukia artimo meilės darbai. Konferencijos pabaigoje susirinkusieji aptarė aktualius Bažnyčios nūdienos klausimus, vyko diskusijos.

Klierikas Justas JASĖNAS

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija