Atnaujintas 2004 spalio 20 d.
Nr.78
(1281)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Stačiatikio ateisto“ komedija

Petras KATINAS

Baltarusijos kaimietė
balsuoja parduotuvėje
EPA-ELTA nuotrauka

Praėjusį sekmadienį Baltarusijoje vyko „visaliaudinė šventė“, pavadinta rinkimais į Nacionalinį susirinkimą ir referendumu dėl prezidento A.Lukašenkos išrinkimo faktiškai iki gyvos galvos. Ta „rinkimais“ ir referendumu pavadinta komedija tęsėsi jau nuo praėjusio antradienio, kai buvo galima balsuoti. Tam nereikėjo jokio specialaus dokumento. Ne tik opozicijos, baigiamos sukišti į kalėjimus, nuomone, bet ir net A.Lukašenkos gerbėjų sluoksniuose reiškiama nuomonė, kad toks išankstinis balsavimas yra geriausia dingstis klastoti rinkimų rezultatus. Ne be reikalo A.Lukašenka pareiškė, kad naujai išrinktame parlamente 100 proc. sudarys A.Lukašenkos šalininkai. Nežinia, kam dabar prireikė tų parlamento rinkimų. Juk ir dabartinis atliko vienintelę užduotį – tvirtina visus, be išimties, A.Lukašenkos sprendimus ir įsakus. Galima priminti, jog opozicija ir šiame parlamente turi tiktai keturias vietas iš 110.


Kas apginkluoja čečėnus?

Po Beslano tragedijos, kurios ištakos ir kas iš tiesų įvykdė mokyklos užgrobimą iki šiol labai neaiškios, Maskvoje imta skelbti, kad čečėnų kovotojus ginklais ir šaudmenimis aprūpina kažkokios užsienio valstybės, jų specialiosios tarnybos, netgi nesugaunamas pasaulio teroristu Nr. 1 vadinamas Osama bin Ladenas. Pavyzdžiui, skelbiama, jog vieną ryškiausių čečėnų kovotojų vadų Šamilį Basajevą amerikiečių zenitinėmis „Stinger“ raketomis aprūpino O. bin Ladenas per Gruzijos Pankisio tarpeklį. Esą tuo pačiu keliu iš Afganistano čečėnų kovotojai gavo didelę partiją distancinių sprogdiklių, po kurių gavimo labai padidėjo vadinamojo minų karo intensyvumas Čečėnijoje.


Maskvos „kalavijuočių ordinas“

Subyrėjus Sovietų Sąjungai, Rusija, kaip SSRS teisių perėmėja, perėmė ir KGB struktūrą. Tiesa, per tuos metus KGB abreviatūra keitėsi kelis kartus – KGB–AFB-MSB, MBR–FSK ir pagaliau, bent jau kol kas, nusistovėjo dabartinis pavadinimas – FSB ( Federalnaja služba bezopasnosti – Federalinė saugumo tarnyba). Paskutinysis KGB pirmininkas buvo iš vadinamosios pirmosios Rusijos demokratų bangos Vadimas Bakatinas, iš pat pradžių sukėlęs tikrą siaubą Lubiankoje. Labiausiai jis išgarsėjo pirmasis pavartojęs terminą, apibūdinantį šią nusikalstamą organizaciją, čekizmas. V.Bakatinas, sugalvojęs žodį čekizmas, turėjo galvoje tris atitinkamus analogus – komunizmas, fašizmas ir terorizmas. Būdamas KGB vadovu jis bandė iš esmės pertvarkyti šią nusikalstamą struktūrą ir tuo sukėlė labai didelį komunistų ir visagalių KGB generolų pyktį. Savo atsiminimus apie darbą Lubiankoje jis taip ir pavadino: „Išsilaisvinimas iš KGB“.


Sprogimai Bagdade sukrėtė bažnyčias, viešbutį ir ligoninę

Moteris stovi prie vienos
iš Bagdade suniokotų
bažnyčių
EPA-ELTA nuotrauka

Šeštadienį Bagdade sprogimai sukrėtė kelias bažnyčias, ligoninę ir viešbutį.

JAV remiama Irako laikinoji vyriausybė siekia apmalšinti smurtą šalyje artėjant sausio rinkimams ir yra pažadėjusi susigrąžinti (prireikus - jėga) valdžią tokiose maištininkų citadelėse kaip sunitų musulmonų miestas Faludžia.

Anot ligoninės pareigūnų ir liudytojų, raketa arba minosvaidžio sviedinys, sprogęs „Ibn al-Bitar“ ligoninės komplekse Bagdado centre, nusinešė vieną gyvybę ir sužeidė penkis žmones. Raketa taip pat sudrebino automobilių aikštelę prie „Mansour Melia“ viešbučio, kuriame apsigyvena kai kurių užsienio žinių agentūrų darbuotojai. Suniokota transporto priemonių, tačiau žmonių aukų nėra.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija