Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sostinėje atnaujinama Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia

Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje Vilniuje baigti priešavariniai darbai.

Kultūros vertybių apsaugos departamento (KVAD) sudaryta ekspertų komisija dar vasarą apžiūrėjo šią Jeruzalės rajone esančią bažnyčią ir nustatė, kad jos fasado cokolinė dalis yra apirusi, drėgmė pakilusi iki dviejų metrų aukščio, išsiskyrusios druskos yra pažeidusios tinką ir plytų mūrą, bažnyčios viduje pradėję byrėti ir atsilupti dažų sluoksniai.

Priešavarinių darbų metu buvo pašalintas druskų pažeistas tinkas, nuplauti paviršiai, nutinkuoti ir specialiu skiediniu padengti piliastrai, kai kurie plotai pakalti plokštėmis, mūro paviršiai restauruoti pilnavidurėmis plytomis, restauruotas fasadų tinkas.

Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia ir dominikonų vienuolyno ansamblis Vilniaus Jeruzalės rajone pradėti kurti XVII amžiaus antroje pusėje, galutinai susiformavo XVIII amžiuje. Tai vėlyvojo baroko statinių ansamblis su rokoko bruožais. Įdomus yra mansardinis (laužtinis) vienuolyno stogas. Prieš Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios baigiasi Kalvarijų Kryžiaus kelio stotys. Vasarą, ypač per Sekmines, iš visos Lietuvos čia susirenka tūkstančiai maldininkų.

Šiemet bažnyčios atnaujinimo darbams KVAD skyrė per 200 tūkst. Lt., restauravimą numatoma tęsti ir kitąmet.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija