Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Europos mokslininkus ir dvasininkus Vilniuje subūrė šv. Augustinas

Taikomosios dailės muziejuje -
ekspozicija apie šv. Augustiną

Nuotraukų rinkinį „Augustinas
islamo žemėje” pristatė pats
jų autorius - garsus
fotomenininkas Michaelis
fon Grafenrydas

Parodos apie Šv. Augustiną
kuratorius, Fribūro universiteto
patristikos profesorius
Otas Vermelingeris
Valdo Kopūsto ir Mykolo
Ambrazo (ELTA) nuotraukos

Šveicarijos, Prancūzijos, Austrijos, Lietuvos mokslininkai ir dvasininkai Vilniuje minėjo didžiojo Bažnyčios mokytojo šv. Augustino 1650-ųjų gimimo metinių sukaktį.

Vilniaus ir Fribūro universitetų surengtoje trijų dienų tarptautinėje Augustino tyrinėjimų konferencijoje „Šv. Augustinas: tradicijos, kontekstai, interpretacijos” pranešėjai atskleidė didžiąją savo gyvenimo dalį Šiaurės Afrikoje praleidusio šventojo įtaką Vakarų mąstymo tradicijai, visuomeninio, politinio gyvenimo ir krikščioniškosios teologijos raidai bei kultūrai.

Pasak kardinolo Audrio Juozo Bačkio, šv. Augustino gimimo sukaktis - didelis įvykis, kurį šiais metais mini krikščionys įvairiuose pasaulio kraštuose. Vilniuje didis Bažnyčios mokytojas pagerbtas ypatingai - tarptautine konferencija, bylojančia, kad krikščioniškos minties saitai tarp Lietuvos ir kitų Europos kraštų yra tvirti bei gyvybingi.

„Šiandien mus čia, Vilniuje, nuo šv. Augustino Afrikoje skiria didžiulis laiko ir erdvės atstumas. Ar jo patirtis vis dar mums vertinga? Nedvejodami atsakytume teigiamai: jo paties atskleista savoji krikščionybės pasirinkimo istorija ir daugybė kitų veikalų - neišsemiamas krikščionių dvasingumo, religinio gyvenimo, buvimo pasaulyje, vienuoliškos ir ganytojiškos veiklos apmąstymų lobynas”, - pastebėjo kardinolas.

Šventojo motina šv. Monika buvo karšta krikščionė, bet tėvas Patricijus labai abejingas tikėjimui. Būsimojo vyskupo vaikystės namai nebuvo karšto atsidavimo Jėzui ir Bažnyčiai židinys. „Tėvai planavo savo sūnui kitokią, retorikos mokytojo - šiandien sakytume žurnalisto ar advokato - karjerą tikėjimui abejingame pasaulyje. Argi tai nepanašu į daugybės Lietuvos šeimų planus? Tačiau jei tik Dievas nori, šventiesiems gimti gera bet kokia žemė“, - sakė kardinolas.

Kasdieniais sielovados darbais ir raštais šv. Augustinas paliko mums beatodairiškos meilės Dievui ir artimui pavyzdį. Gilus, aistringas ir kūrybingas mąstytojas ėmėsi ne tik didžių, bet ir pačių mažiausių Bažnyčios reikalų. Mums pasiekiami šv. Augustino meilės darbai - jo knygos ir sentencijomis tapusios mintys. Kardinolo teigimu, šv. Augustinas nepaprastai stipriai paveikė ir šiandien veikia Bažnyčios gyvenimą, mąstymo tradiciją bei kultūrą. Tai liudija ir Vilniaus universitete vykusi konferencija. Kardinolas A. J. Bačkis sveikino jos organizatorius ir dalyvius, linkėdamas gražių vaisių, prasmingų pastangų suprasti bei įprasminti didžio Bažnyčios mokytojo paveldą.

Plačiąją visuomenę su šv. Augustino asmenybe taip pat supažindina Taikomosios dailės muziejuje atidaryta tarptautinė paroda.

Taikomosios dailės muziejuje veikianti tarptautinė paroda atskleis prieš 1650 metų gimusio šv. Augustino gyvenimą, primins vieno iškiliausių pasaulio mąstytojų afrikietišką kilmę.

Kilnojamąją parodą sudaro trys dalys. Pirmosios dvi - „Šv. Augustinas Afrikoje ir pasaulyje” bei „Augustinas islamo žemėje” - į Vilnių atvežtos iš Šveicarijos miesto Fribūro.

Nuotraukų rinkinį „Augustinas islamo žemėje” Vilniuje pristatė pats jų autorius - garsus dokumentinės fotografijos menininkas Michaelis fon Grafenrydas. Karštuosiuose pasaulio taškuose dirbantis menininkas dešimt metų fotografavo Alžyro pilietinio karo vaizdus, o 1991-aisiais fiksavo Lietuvos pertvarką.

Po trylikos metų pertraukos apsilankęs mūsų šalyje fotografas sakė pamatęs visiškai kitokį Vilnių. „Skirtingai negu konservatyvūs šveicarai, lietuviai drąsiai žengia į priekį”, - pastebėjo fotografijų autorius.

Trečiojoje parodos dalyje „Šv. Augustinas Lietuvoje” bus eksponuojami Lietuvos bibliotekose saugoti XV-XIX a. šv. Augustino raštų leidimai lotynų kalba, mąstytojo veikalų lietuviški vertimai. Dailės kūriniai bei jų fotografijos iš Lietuvos muziejų bei archyvų, visuomenei pristatys augustinijonų bažnyčių ir vienuolynų meną Lietuvoje.

Pasak parodos kuratoriaus, Fribūro universiteto patristikos profesoriaus Oto Vermelingerio, kilnojamoji paroda jau apkeliavo kelis Alžyro miestus, buvo eksponuota Jungtinių Tautų būstinėje Ženevoje, Lenkijos Liublino universitete, Paryžiaus Dievo Motinos katedroje, kitų Europos miestų bažnyčiose ir parodų salėse

Šventojo jubiliejui skirta ekspozicija šiais metais dar bus rodoma Tunise, vėliau Rusijoje ir kitose šalyse.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija