Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Liūdnas Baisogalos malūno likimas

Liūdno likimo sulaukęs
Baisogalos akmeninis malūnas

Įlomėlėje, už nedidelio asfalto keliuko, prie ūkinio pastato, nupjautą išdžiūvusią žolę grėbė močiutė. Neskubėdama, senovišku grėbliu, jau tapusiu muziejine vertybe. Džiaugėsi, kad gavo nusigrėbti tą plotelį ožkytei.

Ką tik buvau apžiūrėjęs už keliasdešimt metrų stovintį buvusį vieną gražiausių Lietuvoje XVIII amžiaus Baisogalos akmeninį malūną. Po tos apžiūros jaučiausi nekaip, buvau prislėgtas: šalia žvyrkelio žiojėja jo langų akiduobės, išorinės sienos suskilinėjusios, be sparnų, be durų, o vidaus sienos išrašinėtos nepadoriais žodžiais, išdraskyti metaliniai laiptai, pilna akmenų bei tinko nuolaužų, primėtyta cigarečių pakelių, išgerto alaus „bambalų“…

Užkalbinau minutėlę besiilsinčią močiutę. Prisimenanti Komaro dvaro malūną nuo mažumės. Būdavo, atvažiuoja vietiniai ir gerokai iš toliau porą dvikinkių vežimų su grūdais (apie 2 t), ir malūno girnos sumala juos per kokias 1,5 val. Maldavo grūdus pašarams, duonai ir pyragams kepti. Malūno sparnus sukdavo vėjas; jei jis nepalankus, įjungdavo elektros srovę. Net tolimiausių kaimų valstiečiai mielai dardėjo į Baisogalą grūdų malti.

Akmeninis malūnas yra Komaro rūmų ansamblio dalis ir priklauso Gyvulininkystės institutui. Sovietmečiu buvusio eksperimentinio ūkio vadovai ryžosi nebeveikiantį malūną restauruoti - įkurti jame kokią jaunimo ar panašią užeigą. Darbai buvo sėkmingai pradėti, deja, greitai nutrūko – chuliganai sudegino medines pastato konstrukcijas. Nuo to laiko niekas malūnu nesirūpino. Buvo manoma, kad privalėtų pastangas suvienyti Gyvulininkystės institutas ir Radviliškio rajono savivaldybės Paminklosaugos tarnyba. Ir pasistengti ne vien dėl šio akmeninio malūno, bet ir dėl kitų apleistų vertingų Komaro rūmų architektūros paminklų. Deja, skundžiamasi, kad restauravimo darbams stokojama pinigų.

„Tikri begėdžiai, bedieviai tie jauni žmonės, niokojantys malūną, ir kurie nesirūpina išsaugoti praeities grožį“, - sakė senutė.

Deja, su tuo tenka sutikti.

Pranas LUKOŠEVIČIUS

Baisogala, Radviliškio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija