Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kaip auklėjate jaunimą, taip ir turite

Dabar vaikams tėvai, mokytojai viską leidžia. Štai matome į mokyklas žingsniuojančius dešimtmečius-trylikamečius. Plaukai nudažyti įvairiausiom spalvom, nagai lakuoti, kabo aukso auskarai, ant rankų – žiedai… Aš priėjau tokią išvadą, kad šitie vaikai, atrodantys lyg karikatūros, tikriausiai neturi mamų, kurios patartų ir pasakytų, kaip turi atrodyti mokinys, jog jam tikrai nereikia plaukų darkyti jokiais cheminiais dažais. Vargšai vaikai, jie lyg našlaičiai, nors ir turi mamas. Kokia ta mama, jeigu jai nerūpi pačios vaikų dvasinis gyvenimas, o tik stengiasi, kad sūnus ar dukrelė atrodytų madingi. Ir eina tos mamos iš proto: jau nebeišmano, kaip rengti savo atžalas, kaip tenkinti jų užgaidas. Jaunimas nežino, kas yra tikrasis grožis. Ir kaip žinos, jei pati mamytė nudažo sūnui plaukus ir kartu abu džiaugiasi, kad sūnaitėlis tapo blondinas. Ar galima motina vadinti moterį, kurios rankose smilksta cigaretė, o iš lūpų sklinda nesibaigiantys baisūs keiksmažodžiai? Taip ir „auklėja“ tokios vaikus.

Kodėl mokytojai nieko nesako mokiniams, kad nevalia į mokyklą eiti prisidažiusiems, mini sijonais, su auskarais ir žiedais? Anksčiau mokytojai buvo labai gerbiami, o dabar į kai kuriuos žiūrima su pašaipa, retas klauso jų patarimų. Kaip auklėjate jaunimą, taip ir turite. Juk jaunimą auklėja bedieviai. Būtų mano valia, nė vienas netikintis mokytojas negalėtų dirbti mokykloje.

Ką daro tikybos mokytojai? Tegul nors jie mokykloje mokiniams paaiškina, kaip turi tinkamai atrodyti mokinys. Dar kunigai bažnyčioje pamoko, kaip turėtų atrodyti jaunimas. Ačiū jiems. Juk einant į bažnyčią reikėtų rengtis vienaip, o į mokyklą – kitaip. Neabejingi turėtų būti ne tik kunigai, tikybos mokytojai, bet ir visi, kuriems rūpi jaunimo auklėjimas.

Ieva S.

Akmenė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija