Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tenegraso mums okupanto statula

Atviras laiškas Lietuvos Respublikos Prezidentui
Valdui Adamkui

Kai Molotovo-Ribentropo pakto dalyvės įsikibo kaip vilkai viena kitai gerklėn, Panevėžio miesto ligoninę užplūdo sužeisti rusų kareiviai. Lietuvos žmonės baltais chalatais dieną ir naktį teikė jiems pagalbą. Ir okupantai atsidėkojo: gydytojus nukankino ir sušaudė, ypač žiauriai – moteris. Iš Telšių kalėjimo karui prasidėjus rusų kariai išsivarė daug ten kalėjusių „liaudies priešų“: ūkininkų, darbininkų bei kitų niekam neprasikaltusių žmonių. Ir Rainių miškelyje juos nukankino. Tokių pavyzdžių – šimtai.

Petrašiūnuose, Lietuvos kančių memoriale, mums tai kasdien primena grandinėmis supančiotos pušys ir nužudytųjų bei ištremtųjų skaičiai. KGB archyvuose esančiuose dokumentuose rašoma, kaip sovietų okupantai kariavo su Lietuvos partizanais ir žudė juos, kaip partizanai išniekinti gulėjo kraujo klane miestelių aikštėse. Ar jie kėsinosi į Rusijos žemes? Kodėl juos užkasė šiukšlynuose, pelkynuose, nepalikdami kapo pėdsakų?

Jau vien dėl to šiandieniniai mūsų didžiosios kaimynės atstovai turėtų susiprasti ir net nekviečiami nulenkti galvas kankiniams pagerbti, tuo pareikšdami, kad tai nepasikartos. Deja, pavyzdžiai, kitokie.

Esame laisvę mylinti tauta. Dievo valia – Europos Sąjungos ir NATO nariai. Deja, kai kuriose mūsų miestų ir miestelių gatvėse ir aikštėse dar yra prilaidotų okupantų karių ir net stovi paminklai jiems. Dabar ant tų paminklų prikaltos kitos lentelės su užrašu, kad tai antihitlerinės koalicijos kariai. Taip melu tušuojamas Molotovo-Ribentropo paktas. Ar mūsų miestų gatvės ir aikštės nereikalingos mūsų laisvos Lietuvos reikmėms?

Prašytų ar neprašytų svečių palaidojimo vieta turi būti kapinės. Mes su Rusijos pareigūnais turime kalbėti ne vergų, bet logikos kalba, kad jie savo karių palaikus išsivežtų į tėvynę arba palaidotų patys ar mums padedant kapinėse. Tam neprieštaraus niekas: žemė priima ir priešus, ir draugus.

O mūsų gatvės reikalingos mums į darbą eiti,
Į pasimatymus su mylimąja eiti,
Ir kad niekad negulėtų mūsų vaikinai –
Kraujo klane…

Okupanto statula tenegraso mums automatu! Tevažiuoja į tėvynę arba į Grūto parką…

Romanas STEPONAVIČIUS

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija