Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neramus laukimas Kijeve

Petras KATINAS

Viktoras Juščenka

Iki prezidento rinkimų (spalio 31 d.) Ukrainoje liko suskaičiuotos dienos. Nieko stebėtina, kad politinė įtampa neatslūgsta ir jau pasiekė tiesiog virimo temperatūrą. Taip būna daugelyje šalių, tačiau šiemet Ukrainoje ypatinga padėtis. Iš esmės sprendžiamas valstybės likimas, tiksliau pasakius, kokiu keliu – promaskvietišku ar vakarietišku kursu – pasuks ši 48 milijonus gyventojų turinti valstybė. Tai kelia susirūpinimą ne tik Ukrainoje, bet ir Maskvoje. Nelieka nuošalyje ir Vakarai, kuriems labai svarbu, kad Ukraina įsitrauktų į euroatlantines struktūras. Nebūtinai greitai taptų visateise ES ir NATO nare, nes tai net didžiausi Ukrainos euroatlantininkai supranta, jog tai šiuo metu nerealu.


Barbariški metodai

Pirmadienį milicija Minske
išsklaidė tūkstančio
demonstrantų minią.
Kai kuriuos demonstrantus
policininkai sumušė
ir nutempė į autobusus
EPA-ELTA nuotrauka

Praėjusio sekmadienio vakarą, vykstant Baltarusijos parlamento rinkimams ir referendumui dėl prezidento A.Lukašenkos išrinkimo trečiajai kadencijai, buvo žiauriai sumuštas Rusijos televizijos pirmojo kanalo žurnalistas Pavelas Šeremetas. Jis buvo paguldytas į vieną Minsko ligoninių. Tačiau, praėjus vos dienai, P.Šeremetas buvo išvarytas iš ligoninės, motyvuojant tuo, jog jis yra svetimos valstybės – Rusijos – pilietis, o užsieniečiams gali būti suteikta tiktai pirmoji pagalba, bet ne stacionarinis gydymas. Taip pat sumuštam žurnalistui surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, o trečiadienį Minsko teisme buvo nagrinėjama jo byla.


Arabų šalyse prasidėjo ramadanas

Ramadano pradžia: mečetėje
meldžiasi Dagestano
musulmonai
EPA-ELTA nuotrauka

Egipte, Saudo Arabijoje ir kai kuriose kitose arabų šalyse prasidėjo musulmonų pasninko mėnuo ramadanas. Apie tai spalio 13-osios vakarą Kaire paskelbė religiniai autoritetai. Nuo penktadienio taip pat pasninkauja jordaniečiai, kuveitiečiai bei palestiniečiai. Daugiausia šiitų gyvenamame Irake tikėjimo bendruomenės nustato skirtingą ramadano pradžią. Libijoje pasninkas prasidėjo jau ketvirtadienį.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija