Atnaujintas 2004 spalio 29 d.
Nr.81
(1284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Paroda „Rosa Mystica“ mokykloje

Spalis yra svarbus tuo, kad visa Lietuvos Katalikų Bažnyčia žvelgia į Mariją – Rožinio Karalienę. Ta proga Kauno Julijanavos vidurinėje mokykloje Katalikų mokytojų sąjungos Kauno skyrius surengė parodą „Rosa Mystica“ (Paslaptingoji Rožė). Jos tikslas – plačiau supažindinti moksleivius su rožinio istorija, kartu pristatant Mariją kaip pavyzdį mokykliniam jaunimui, pagrindinę tikėjimo ir doros ugdymo Mokytoją, raginant dalyvauti juos sakramentinėje praktikoje, stiprinant tikėjimo aktyvumą doros atžvilgiu.

Rožinis – tai kiekvienam prieinama malda, jos neišsems net labiausiai išsilavinusio mokytojo siela ar dar tik pradedantis mokytis rašyti vaikas. Ji paprasta ir galinga. Ar būtų galima šią mintį skelbti geriau nei per rožinį? Sakoma, kad net Vytautas Didysis garsino Mariją, ką liudija daugelis jo statytų bažnyčių Lietuvoje.

Garsusis kompozitorius F.Šubertas yra sukūręs nuostabią giesmę „Ave Maria“. Pasiklausęs pats, nubraukė ašarą ir pasakė: „Tebūnie tai padėka Tau“. Ta padėka Marijai Julijanavos vidurinėje mokykloje buvo surengta skambant sakralinei muzikai, apšvietus šviestuvais statulą, stovinčią virš medelio su rožiniais ir primenančią mums 1917 metų istorijos įvykį Fatimoje.

Parodoje, pagerbiant Mariją – Didžiąją Bažnyčios Mokytoją, buvo eksponuotos ikonos, įvairiausi rožiniai, net mokinių surinkta rudens gamtinė medžiaga: kaštonai, šermukšniai, erškėtrožės ir kt. Taip pat Lietuvos tremtinių rožinis, padarytas iš duonos. Bet vienas iš 150 skirtingų surinktų eksponatų buvo labiausiai išskirtinis, kuriuo ypač susidomėjo jaunimas – tai veidmainio rožinis, suvertas iš 30 grašių, kuriuo tarsi mokoma, jog melstis reikia atvira širdimi, paminant egoizmą ir godumą.

Rožinis – tikėjimo paslaptis. Jis turi būti kalbamas sąmoningai.

Viliuosi, kad išsipildys pagrindinio organizatoriaus ir mokytojo Rimanto Klevečkos žodžiai, pasakyti sakralinėje parodoje: „Tvirtai trokštu, kad rožinis kaip priemonė taptų jums tikėjimo ir doros ugdymo mokykla“.

Stefa BANIKONIENĖ

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija