Atnaujintas 2004 spalio 29 d.
Nr.81
(1284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Komendantė“ Fidelis uždraudė dolerį...

Kubos piliečiai stovi eilėje
prie valiutos keityklos
šalies sostinėje Havanoje,
norėdami iškeisti
JAV dolerius į Kubos pesus
EPA-ELTA nuotrauka

Pastebimai senstantis paskutiniuoju komunizmo bastionu (po Šiaurės Korėjos ir Baltarusijos) vadinamas Kubos diktatorius dar kartą nustebino visą pasaulį pareiškęs, kad nuo lapkričio pradžios Kuboje nutraukiama laisva JAV dolerio apyvarta. Esą tai padaryta atsakant į Kubos „liaudies priešo“ JAV prezidento Džordžo Bušo sprendimą sugriežtinti sankcijas prieš „laisvės salą“. Kaip žinoma, Vašingtono administracija neseniai paskelbė priemones apriboti kapitalų srautus į Kubą, taip pat ir turistų keliones. Taigi nuo lapkričio 8-osios F.Kastro įsakymu visi Kubos piliečiai, taip pat užsieniečiai, gyvenantys Kuboje, bei užsienio turistai privalės atsiskaityti tiktai Kubos valiuta – pesais. JAV doleris nebus priimamas parduotuvėse ir visur kitur. Įsakyta pakeisti turimus dolerius į pesus, nepamirštant priminti, jog už dolerių keitimą į pesus bus imamas net 10 proc. komisinis mokestis. Žinant, kad labai daug kubiečių nemiršta badu tiktai todėl, kad jų giminaičiai, gyvenantys Jungtinėse Valstijose, siunčia jiems dolerius, šis F.Kastro sprendimas pirmiausia smogs kaip tik tiems Kubos gyventojams, kurie ir taip nesuduria galo su galu. Pagal Kubos centrinio banko sprendimą, iš JAV ateinantys pinigų srautai taip pat bus apmokestinami, jei lėšos siunčiamos JAV doleriais, o ne vietos valiuta. Spėjama, kad per metus į Kubą iš JAV atsiunčiama iki 1 mlrd. JAV dolerių, tai yra didžiulė parama Kubos ekonomikai.

JAV doleris Kuboje tapo teistėta valiuta 1993 metais, kai, sugriuvus Sovietų Sąjungai, kuri faktiškai išlaikė „laisvės salą“, nutrūko bet kokia Maskvos parama, ir Kuboje kilo didžiulė ekonominė krizė. Kol kas neaišku, koks bus dolerio keitimo į pesus kursas. Manoma, kad doleris bus dirbtinai nuvertintas, o nuo to labiausiai nukentės pačios Kubos žmonės.

JAV Valstybės departamentas sukritikavo F.Kastro vyriausybės sprendimą uždrausti JAV dolerio laisvą apyvartą Kuboje. „Mūsų nuomone, šis žingsnis parodo, jog F. Kastro atsisako daryti tai, kas labiausiai atitinka jo tautos interesus”, - žurnalistams pareiškė JAV Valstybės departamento atstovas Adamas Erlis. Pasak pareigūno, „tai rodo, kad jis (F. Kastro) ciniškai bando išsaugoti subankrutavusį režimą savo tautos sąskaita, o mes laikome tai konfiskacine priemone”.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija