Atnaujintas 2004 lapkričio 3 d.
Nr.82
(1285)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kompaktinis diskas apie juodžiausią Lietuvos istorijos laikotarpį

Iš kairės: Egidijus Vaškevičius,
Ignas Miniotas, Limbertas
Klimka, Irena Seliukaitė
ir Eligijus Juvencijus Morkūnas

Spalio 18 dieną UNESCO rūmuose Paryžiuje atidaryta paroda „Lietuviško žodžio kelias istorijos kryžkelėje”, skirta lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo 100-mečiui paminėti. Į šią parodą iškeliavo ir kompaktinis diskas “Iš tremties į Europą”, kuriame – juodžiausias Lietuvos istorijos laikotarpis: valstybingumo praradimas XVIII a. pabaigoje ir XX a. penktajame dešimtmetyje bei parodomos daugialypės kovos formos, siekiant išlaikyti identitetą, atsikovoti ir išsaugoti spaudą gimtąja kalba.


Knyga apie miesto elektros ūkį

Bronius VERTELKA

Kalba miesto vicemeras
Petras Luomanas.
Sėdi knygos autoriai
Joana Viga Čiplytė
ir Gražvydas Jonas Gudynas

Panevėžio kraštotyros muziejuje pristatyta Joanos Vigos Čiplytės ir Gražvydo Jono Gudyno knyga „Panevėžio miesto elektrinei 80“. Ji išleista Elektros tinklų įmonės ir miesto savivaldybės Studijų ir mokslo rėmimo fondo lėšomis. Knygos pristatyme dalyvavo ir kalbėjo miesto vicemeras krikščionis demokratas Petras Luomanas.

Tokį išsamų leidinį apie miesto elektros ūkį kol kas turi vienintelis Panevėžys. Medžiagą jam po kruopelę rinko 41 metus elektros inžinieriumi dirbęs G.J.Gudynas. Jis sužinojo, kad elektrinę įkūrė ir ją eksploatavo miesto valdžia. Tuo metu jos gaminama elektros energija buvo pigiausia tarp kitų Lietuvos miestų.


Lietuvių stropumas stebino užsieniečius

Ramygalietė dailės mokytoja
metodininkė Laima Kiškienė
mėgsta vilkėti savo
megztus rūbus

Strokovo mieste (Vokietija) vyko tarptautinis šiaudinių skulptūrų festivalis. Dalyvauti jame buvo pakviesti miestų, kurių herbe yra gandras, atstovai. Iš Lietuvos vyko Ramygalos pasiuntiniai. Savo kūryba festivalyje jie laimėjo ketvirtą vietą.

Kartu su Ramygalos vidurinės mokyklos dailės mokytoja metodininke Laima Kiškiene į Vokietiją vyko trys jos bendraminčiai pagalbininkai. Strokove, kuris gyventojų skaičiumi yra šiek tiek didesnis už Ramygalą, lietuviai turėjo pateikti savo dirbinį. Be mūsiškių, šiame renginyje dalyvavo Čekijos, Lenkijos ir Vokietijos atstovai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija