Atnaujintas 2004 lapkričio 3 d.
Nr.82
(1285)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Knyga apie miesto elektros ūkį

Bronius VERTELKA

Kalba miesto vicemeras
Petras Luomanas.
Sėdi knygos autoriai
Joana Viga Čiplytė
ir Gražvydas Jonas Gudynas

Panevėžio kraštotyros muziejuje pristatyta Joanos Vigos Čiplytės ir Gražvydo Jono Gudyno knyga „Panevėžio miesto elektrinei 80“. Ji išleista Elektros tinklų įmonės ir miesto savivaldybės Studijų ir mokslo rėmimo fondo lėšomis. Knygos pristatyme dalyvavo ir kalbėjo miesto vicemeras krikščionis demokratas Petras Luomanas.

Tokį išsamų leidinį apie miesto elektros ūkį kol kas turi vienintelis Panevėžys. Medžiagą jam po kruopelę rinko 41 metus elektros inžinieriumi dirbęs G.J.Gudynas. Jis sužinojo, kad elektrinę įkūrė ir ją eksploatavo miesto valdžia. Tuo metu jos gaminama elektros energija buvo pigiausia tarp kitų Lietuvos miestų.

Prie vietinės energetikos kūrimo ištakų stovėjo Vladas Klyšmanas. 1918-1940 metais jis buvo Panevėžio burmistro pavaduotojas, mokėjo keletą užsienio kalbų, rūpinosi ugniagesių darbu, viešojo telefono įvedimu, dalyvavo „Aido“, „Dainos“ draugijų veikloje, buvo puikus vaidintojas scenoje. 2006-aisiais minėsime V.Klyšmano gimimo 120-ąsias metines.

Surinktus istorinius duomenis apie Panevėžio elektrinę, joje dirbusius žmones perkelti į knygą elektros inžinieriui pasiūlė J.V.Čiplytė. Muziejininkės telefono skambutis G.J.Gudyną užklupo triūsiantį kaime. Metęs visus darbus, jis atskubėjo susitikti su aukštąjį istorikės išsilavinimą turinčia J.V.Čiplyte. Tekstą knygai rengė muziejininkė. G. J. Gudynas buvo jos techninis redaktorius. Knyga „Panevėžio miesto elektrinei 80“ buvo parašyta per tris mėnesius.

Dokumentinio leidinio pristatyme pasisakė jo autoriai. G.J.Gudynas Vilniuje įsikūrusio vienintelio šalies Energetikos muziejaus atstovui įteikė veikiančią žibalinę litavimo lempą. Ji yra 1934 metų gamybos. Tokia lempa buvo montuojami kabeliai Panevėžio mieste.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija