Atnaujintas 2004 lapkričio 3 d.
Nr.82
(1285)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Naujos anykštėnų knygos

Knygų apie Anykščių kraštą ir iškilius anykštėnus lentyną šiemet beveik vienu metu papildė net trys įsimintinos knygos. Jas, kaip ir daugelį kitų, išleido iš Kavarsko kilusio knygų leidėjo Petro Kalibato leidykla „Petro ofsetas“. Gerai žinomi daugelio knygų autoriai anykštėnai rašytojai ir žurnalistai (vyras ir žmona) Vygantas Račkaitis ir Milda Telksnytė pradžiugino biografine apybraiža „Kaip lašas mariose...“ apie rašytoją, visuomenės veikėją, švietėją Liudviką Didžiulienę-Žmoną. Prieš keletą metų M.Telksnytė ir V.Račkaitis daug pastangų įdėjo ir parengė spaudai šios Anykščių krašto rašytojos raštus. Studijuodami archyvus ir muziejų rankraštynus, jie surado daugybę vertingos, niekur neskelbtos medžiagos, įdomių L.Didžiulienės-Žmonos laiškų, įvairių dokumentų, kurie, pasak autorių, prašyte prašėsi visa tai išleisti atskira knyga. Ir štai šio kūrybinio dueto dėka skaitytojus pasiekė įdomi biografinė apybraiža.

Produktyviai kuriantis anykštėnas rašytojas Rimantas Vanagas skaitytojų „teismui“ pateikė antrąją jo paties sumanytos „Sėlių“ serijos knygą. Pirmoji knyga „Iš vieversių gyvenimo“ buvo išleista 2002-aisiais, o šiemet pasirodė antroji šios serijos knyga „Žmonės mylėjo žmones“. Abiejose „Sėlių“ knygose dokumentine proza rašytojas R.Vanagas atskleidžia, jo teigimu, „mano mažųjų didžiųjų anykštėnų“ gyvenimą.

Knygoje „Žmonės mylėjo žmones“ išspausdintos penkios dokumentinės sakmės apie prieškario Anykščius. Jose plačiai aprašyti daktaro Adomo Laskausko, Lietuvos „vyno karaliaus“ Balio Karazijos, verslininko Prano Ručo bei kitų anykštėnų likimai, pateikta įdomių, netgi kurioziškų faktų iš Anykščių krašto.

Reikėtų pažymėti, kad rašytojų M.Telksnytės, V.Račkaičio ir R.Vanago kūrybinė veikla įvertinta žinomos anykštėnės muziejininkės ir kraštotyrininkės šviesaus atminimo Teresės Mikeliūnaitės premijomis, kurias įsteigė ir kasmet įteikia Anykščių rajono savivaldybė.

Šiemet buvo išleistas ir Anykščių krašto laikraščio „Anykšta“ redaktoriaus, fotomenininko bei žurnalisto Jono Junevičiaus darbų fotoalbumas „Anykščių idilės“. Anykštėnas J.Junevičius yra surengęs ne vieną personalinę fotoparodą, iliustravęs daugelį knygų. Iš gausaus savo archyvo išrinkęs pluoštą geriausių nuotraukų, vaizduojančių Anykščių krašto grožį, lankytinas vietas, jas sudėjo į dailų albumą. „Anykščių idilės“, be jokios abejonės, suras vietą tarp geriausių šalies fotomenininkų albumų, gimtinę reprezentuojančių gražiausių leidinių.

Vytautas BAGDONAS

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija