Atnaujintas 2004 lapkričio 3 d.
Nr.82
(1285)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Įvertinti sumaniausieji

Konkursinės parodos, skirtos
L. Šepkai atminti, laureatai –
plungiškis Kazys Striaupa (kairėje)
ir jurbarkietis Juozas Videika

Rokiškyje baigėsi XI respublikinis medžio drožėjų darbų konkursas, skirtas tautodailininkui Lionginui Šepkai atminti. Jame dalyvavo 20 medžio meistrų iš trylikos rajonų. Konkursinei parodai buvo pateikta per 150 darbų.

Du laureatai

Vertinimo komisijai, vadovaujamai panevėžiečio skulptoriaus Algimanto Vytėno, teko pasiginčyti, kam turėtų atitekti konkurso laureato vardas, tačiau dėl vieno kandidato nepavyko jai susitarti. Lygiaverčiais buvo pripažinti du drožėjai: Kazys Striaupa iš Plungės rajono ir jurbarkietis Juozas Videika. Plungietis savo kūryboje daugiau linksta į primityvumą, o Jurbarko žemės sūnaus darbuose netrūksta profesionalumo. Rokiškio rajono meras Egidijus Vilimas laureatams įteikė pinigines premijas. Premijų fondą įsteigė Rokiškio rajono savivaldybė.

Subrandino talentingų kūrėjų

Rokiškio rajono savivaldybės ir Krašto muziejaus darbu bei dosnių rėmėjų parama gyvuojantis respublikinis konkursas rado savo nišą Lietuvos kultūroje. Iš jos išsiplėtojo respublikiniai medžio drožėjų plenerai, kurių tikslas - sukurti skulptūrų parką, skirtą tautodailininko L.Šepkos 100-osioms gimimo metinėms. Tokios konkursinės parodos subrandino didelį būrį talentingų medžio drožėjų, kurių darbai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Išaugo meistriškumas

Per dešimtmetį Rokiškio krašto muziejaus organizuotose parodose dalyvavo 249 drožėjai iš įvairių šalies vietovių. Šiemet muziejaus lankytojus žavėjo realistiniai, su meile ir supratimu kaimo gyvenimą vaizduojantys jurbarkiečio J.Videikos darbai. Aktyvi parodos dalyvė, daug kartų tapusi jos prizininke, uteniškė Anelė Araminienė išdrožė ir garsųjį meistrą L.Šepką. Labai išaugo rokiškėno Juozo Čepulio meistriškumas. Prieš keletą metų jis parodai pateikė niekuo ypatingu neišsiskiriančius darbus. Šiųmetė drožėjo šventųjų skulptūrų kolekcija žavėjo vientisumu. Joje jaučiama tvirta meistro ranka, nenukrypstanti į smulkias detales, bet pateikianti lakonišką ir apibendrintą vaizdą.

Parodoje – ir debiutantų kūriniai

Jonavietis Artūras Narkevičius prieš keletą metų prikalbino dalyvauti parodoje savo kaimynę, subtilią medžio drožėją ir akmentašę Janiną Listviną. Šiemet pirmuosius savo darbelius parodoje Rokiškyje eksponavo ir Artūro žmona Redita. Daugelio manymu, tai pavykęs debiutas. Taip pat gerą įspūdį paliko ir kiti debiutantai – rokiškėnas Vidmantas Zakarka, telšiškis Saulius Nudas, plungietis Antanas Vaškys, kupiškėnas Romas Dobrickas, vilkijietis Linas Saladis bei kiti. Parodoje atsiskleidė kiekvienam meistrui būdinga savita kūrybos maniera.

Apdovanoti prizais

Kiekvienais metais muziejaus lankytojai renka jiems labiausiai patikusių darbų autorių. Šiemet juo tapo Saulius Nudas iš Telšių. Tradiciškai žiūrovų prizą teikė L.Šepkos tėviškėnai - Pandėlio seniūnija. Įvairiais kitais prizais buvo įvertinta grupė drožėjų. „Valstiečių laikraščio“ įsteigtą prizą už plastikos nuoširdumą gavo uteniškė Anelė Araminienė. Visi parodos dalyviai buvo apdovanoti diplomais, parodos katalogais, keraminiais medaliais ir knygomis.

Parodos lankytojams buvo siūloma atspėti, kas taps laureatu. Tai daugeliui pavyko. Burtais buvo ištraukti trys laimingiausieji, kuriems atiteko Rokiškio krašto muziejaus prizai.

XI respublikinės medžio drožėjų darbų konkursinės parodos L.Šepkai atminti dalyviams ir svečiams koncertavo garsi solistė Sigutė Trimakaitė.

Marijona MIELIAUSKIENĖ, Bronius VERTELKA

Rokiškis

Ligito KERAIČIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija