Atnaujintas 2004 lapkričio 5 d.
Nr.83
(1286)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Popiežius ragina Europos Parlamentą prisiminti krikščioniškas ištakas

Popiežius Jonas Paulius II
Vatikano bibliotekoje privačiai
susitiko su baigiančiu kadenciją
Europos Komisijos pirmininku
Romanu Prodžiu ir jo šeima

Pirmą kartą Šventasis Tėvas tiesiogiai prabilo apie furorą, kuris iškilo Europos Parlamento komitetui atmetus komisaro Roko Butiljonės kandidatūrą dėl pastarojo požiūrių į homoseksualumą ir moters vaidmenį. Savo nuomonę apie R. Butiljonę Popiežius pareiškė susitikime su kadenciją baigiančiu Europos Komisijos pirmininku Romanu Prodžiu. „Tikiuosi, kad sunkumai, iškilę pastarosiomis dienomis dėl naujos komisijos, bus išspręsti visapusiškai gerbiant visus pareikštus požiūrius”, - sakė Jonas Paulius II.


Europos Konstitucija patvirtinta ir Lietuvos vadovų parašais

Penktadienį Romoje,
kur pirmosios šešios Europos
Sąjungos (ES) įkūrėjos
1957 metais pasirašė Romos
sutartį, Lietuvos Respublikos
prezidentas Valdas Adamkus,
ministras pirmininkas Algirdas
Brazauskas, užsienio reikalų
ministras Antanas Valionis
pasirašė
Europos Konstitucijos sutartį

Penktadienį Romoje, rūmuose, kur pirmosios šešios Europos Sąjungos (ES) įkūrėjos 1957 metais pasirašė Romos sutartį, Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus, ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis kartu su ES valstybių vadovais pasirašė Europos Konstitucijos sutartį.


Ragina neskubėti ratifikuoti ES Konstituciją

Liberalų ir centro sąjungos vieno vadovų Seimo vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus manymu, Lietuvai būtų netikslinga skubėti ratifikuoti pasirašytą Europos Sąjungos konstitucinę sutartį ir būti pirmąja tai padariusia valstybe. „Nemanau, kad šiuo atveju reikėtų verstis per galvą skubant ratifikuoti Konstituciją ir neįtraukiant visuomenės į svarstymus vengiant didesnės diskusijos”, - sakė G. Steponavičius. Jis teigė abejojąs, kad dar šios kadencijos Seimas galėtų spėti atlikti visas ES konstitucinės sutarties ratifikavimo procedūras. Šios kadencijos Seimas nebent galėtų spėti pradėti ES Konstitucijos ratifikavimą. Tokia skuba, G. Steponavičiaus manymu, būtų neteisinga ir nereikalinga. „Aš siūlau neskubėti, siūlau atvirai pasakyti Lietuvos žmonėms, kas yra Konstitucija, taip pat kalbėti ir apie atsiveriančias naujas galimybes”, - sakė G. Steponavičius. Pasak jo, laiko ES Konstitucijos svarstymams visuomenėje yra nemažai, o „sakyti, kad svarstymų jau būta pakankamai - neteisinga”.


Pražuvo vaivorykštė

Blogai, kad Tėvynės sąjunga (TS) galėjo kai kam pasirodyti gal nepatikima, gal negudri.

Rinkėjai laukė, kad TS stabdys V.Uspaskich: už TS antrajame rate gausiai balsavo kaip už žadančius jį stabdyti. Balsavo ir už kitus, kur nebuvo geresnio pasirinkimo, bet iš jų mažiau ko tikėjosi. Vargu ar tarp socdemų rinkėjų yra nusivylimo, kad partija sudarė koaliciją su Uspaskich, o tarp TS rinkėjų jo tikrai buvo, ypač pirmomis po rinkimų dienomis. Laimė, kad paskui kai kas užsimiršta – kartais ir Tėvynės sąjungai naudingas rinkėjų užmaršumas. Rinkėjai manė, kad TS stabdys Uspaskich, o jos vadovams kitaip pasirodė: gavusi palyginti daug rinkėjų balsų, pamanė, kad ji jau yra įpareigota įvykdyti visą savo programą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija