Atnaujintas 2004 lapkričio 5 d.
Nr.83
(1286)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ragina neskubėti ratifikuoti ES Konstituciją

Liberalų ir centro sąjungos vieno vadovų Seimo vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus manymu, Lietuvai būtų netikslinga skubėti ratifikuoti pasirašytą Europos Sąjungos konstitucinę sutartį ir būti pirmąja tai padariusia valstybe. „Nemanau, kad šiuo atveju reikėtų verstis per galvą skubant ratifikuoti Konstituciją ir neįtraukiant visuomenės į svarstymus vengiant didesnės diskusijos”, - sakė G. Steponavičius. Jis teigė abejojąs, kad dar šios kadencijos Seimas galėtų spėti atlikti visas ES konstitucinės sutarties ratifikavimo procedūras. Šios kadencijos Seimas nebent galėtų spėti pradėti ES Konstitucijos ratifikavimą. Tokia skuba, G. Steponavičiaus manymu, būtų neteisinga ir nereikalinga. „Aš siūlau neskubėti, siūlau atvirai pasakyti Lietuvos žmonėms, kas yra Konstitucija, taip pat kalbėti ir apie atsiveriančias naujas galimybes”, - sakė G. Steponavičius. Pasak jo, laiko ES Konstitucijos svarstymams visuomenėje yra nemažai, o „sakyti, kad svarstymų jau būta pakankamai - neteisinga”. „Nes žmonės referendume dėl narystės ES balsavo dar iki parengiant būtent dabartinį Konstitucijos variantą. Su šia Konstitucija atsiranda kitokia sprendimų priėmimo tvarka, kitokia jėgų Europos Sąjungoje pusiausvyra, keičiasi Lietuvos veikimo galimybės ir sąlygos. Sprendimų priėmimas, balsavimo procedūros, mūsų svoris su šia Konstitucija bus kitas. Pavyzdžiui, kai kuriais atvejais kvalifikuotos daugumos balsavimas sudaro didesnes galimybes didesnėms valstybėms”, - aiškino G. Steponavičius. Jo nuomone, nereikėtų skubėti atsisakyti ir referendumo dėl ES Konstitucijos idėjos. „Manau, kad dar prieš sutarties ratifikavimą turėtų vykti plati ne tik politinių partijų, bet ir visuomenės diskusija, juo labiau kad bent šešios valstybės, tarp jų ir naujos narės, jau yra apsisprendusios rengti referendumus”, - teigė G. Steponavičius.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas sakė, jog ES ratifikavimo procedūras su Seimo frakcijų atstovais yra aptaręs Seimo pirmininkas A.Paulauskas ir „dauguma frakcijų neprieštarauja tam, kad sutartis būtų pradėta ratifikuoti jau dabar”.

Tačiau Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos vadovė Kazimira Prunskienė teigė nepritarsianti tokiam skubiam ratifikavimui ir juo labiau ketinimams sutartį ratifikuoti dar šios kadencijos Seime. Kita vertus, K. Prunskienė teigia abejojanti ir referendumo surengimo galimybėmis. „Iš tiesų mūsų rinkimų nuostata buvo ta, kad vis dėlto tauta turi patvirtinti Konstituciją. Mes palaikytume referendumo idėją, bet manau, kad dėl to būtų nelengva sutarti Seime. Abejoju, ar inicijuotume parašų rinkimą, tačiau mažų mažiausiai, ką būtų galima padaryti, atlikti kelias visuomenės apklausas, atsiklausiant žmonių, ar reikia referendumo, ar ne”, - sakė K. Prunskienė.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija