Atnaujintas 2004 lapkričio 5 d.
Nr.83
(1286)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kas vyksta su rinkėjais

Toks požymis, kad socialdemokratų rinkėjai tarsi dešinėja. Mat per šiuos Seimo rinkimus iš savųjų reitinguodami jie rinkosi ne vieną padoresnį, taigi dešinesnį. Jeigu dėl kokių nors priežasčių konservatorių rinkėjai būtų priversti balsuoti už socialdemokratų sąrašą ir jį reitinguoti, jie taip pat rinktųsi tuos, kurie yra padoresni arba bent tuos, kuriems paskutiniu momentu buvo skirtas padoresniųjų vaidmuo. Konservatoriai rinktųsi taip, nes būdami tokiais vertina padorumą. Apie socialdemokratus kitaip manyta: jie patys tokie, jų renkamieji tokie ir iš savųjų turėtų rinkti prasčiausius. Kažkada buvo kalbų, kad tada dar buvusi LDDP kompromituojasi, darosi politiniu lavonu, ir už ją niekas nebalsuos. Turėjome liūdną pavyzdį, kad už lavoną balsuojama, nes ir jo rinkėjai lavonai, ir jų yra daug. Taip buvo gana ilgą laiką, kad už kuo labiau susikompromitavusįjį noriau balsuojama. Tad lavonai nenumiršta. Vienintelis juos galintis ištikti „blogis“ yra jų galimas atgijimas ir prisikėlimas. Ko gero, tas pamažu ir vyksta.

Geras vyksmas, tik kažin ar atvirkščias nevyksta pas konservatorius. Jie pagal prigimtį turi būti padorūs bei veiklūs ir tarp savų turi rinktis šių savybių daugiausia turinčiuosius. Reitinguojant to neįvyko. Jeigu būtų vykę, reitinguojant aukštai būtų iškelti Rytas Kupčinskas arba Petras Ragauskas, nors šis gal per mažai žinomas ir dėl to nežinojimo neperkeltas arčiau į rinkimų sąrašo priekį. Apie jį buvo galima sužinoti, kai visažiniu skelbęsis „Kitas pasirinkimas“ „Baltijos kelio“ laikraštyje siūlė šiuos žmones reitinguoti kaip labai moralius ir iš blogų geriausius. Politiniai kaliniai ir tremtiniai iš viso nesugebėjo savųjų aukštyn į sąrašo priekį perkelti, nors nuolatos ir skelbiasi turintys daug narių.

Tad idealizmas gerąja prasme, įgimti ir išlavinti gabumai ir didelis padorumas dešiniųjų rinkėjams nėra kriterijus reitinguojant, nors taip turėtų būti. Panašėjama su socialdemokratų rinkėjais: tie slenkasi prie savų padoresniųjų, dešinieji neįvertino padorumo. Kaip ne sykį kartojo rašytojas Petras Dirgėla, sovietiniam mąstymui traukiantis, įvyks su jos nomenklatūra ir pažangesniais inteligentais toks postūmis: vieni pasistiebia, kiti pritūpia, ir visi pasidaro panašūs. Taip gal vyksta dabar toks procesas su visuomene – rinkėjais, bet galėtų vykti ir dar kitaip: tegul ne tupia ir stiebiasi, o tegul keliasi visi.

Gražina TRIMAKAITĖ

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija