Atnaujintas 2004 lapkričio 10 d.
Nr.84
(1287)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kai postai svarbiau už principus

Artūras Paulauskas, Viktoras
Uspaskich ir Algirdas Brazauskas
susitarė dėl valdančiosios daugumos
Mykolo Ambrazo (ELTA) nuotrauka

Tėvynės sąjungos lyderis, Seimo narys Andrius Kubilius dar nesiima vertinti būsimos valdančiosios koalicijos ministrų kabineto ir programos, tačiau, jo nuomone, galima jausti būsimosios Vyriausybės kvapą - nomenklatūrinės stagnacijos kvapą.

„Tai bus asmeninių, bet ne nacionalinių ambicijų Vyriausybė. Permainos ten, kur jos būtinos, ir ten, kur jų neįvyko per paskutinius ketverius metus, neįvyks ir per artimiausius ketverius metus“, - prognozavo jis pirmadienį spaudos konferencijoje, vertindamas besiformuojančią valdančiąją koaliciją. A. Kubiliui susidarė įspūdis, kad miklieji derybininkai sėkmingai įgyvendino, matyt, pakankamai seniai sukurtą planą. Jo pastebėjimais, taip pat išryškėjo, jog ypač varžomasi dėl tų ministerijų, kurios kažkaip yra susijusios su ES fondų pinigais. „O kitos ministerijos stumdomos vieni kitiems tarsi kokios karštos bulvės. Čia jau išryškėja tam tikras nomenklatūrinis bendrumas, siekis užsitikrinti galimybes prieiti prie lengvų pinigų“, - sakė A. Kubilius. Bet tai su tradicine kairiąja ideologija, anot jo, nėra kaip nors akivaizdžiai susiję. Taigi ir čia, A. Kubiliaus nuomone, ne europietiškieji socdemai būsimai koalicijai primeta savo vertybes.

Ar ilgalaikė bus ši koalicija, pasak Tėvynės sąjungos lyderio, šiandien dar sunku pasakyti. „Akivaizdu, kad vienintelis tikslas, kaip ir 1992 metais, - privatizacija ar „prichvatizacija“. Tik šį kartą europinių pinigų. Kaip rodo Lietuvos patirtis - neskaidrios pinigų dalybos daugelį valdžių sugriaudavo“, - pažymėjo A. Kubilius.

Politikas prognozavo, kad naujos koalicijos pamatus klibins ir gresianti naujoji kairiųjų rinkėjų privatizacija ar perskirstymas. „Galima spėti, kad per artimiausius 4 metus vyks intensyvios grumtynės dėl to, kas iš A.Brazausko perims jo rinkėjus. Taip pat galime prognozuoti, kad stebėsime keletą savaiminių rotacijų aukščiausiuose postuose“, - sakė A. Kubilius. Anot jo, per rinkimų vajų Darbo partiją vadinome populistine, o socialdemokratus - tradicine partija, valstybininkais. Nors po rinkimų praėjo visai nedaug laiko, A. Kubiliaus nuomone, įvyko pakankamai dideli pokyčiai šioje vertinimų srityje. Populistais, pasak jo, vadinami tie politikai, kurie kalba žmonėms patinkančius dalykus, daug žada, bet neištesi, išsižada savo anksčiau pasakytų žodžių. „Šiuo požiūriu socialdemokratai, per rinkimus viešai atsižadėję antipopulistinių nuostatų, pastarąsias kelias dienas visiškai atitinka populistų apibrėžimą. Taigi lipdydami koaliciją pastarieji kol kas priartėjo gerokai arčiau darbiečių nei šie prie socdemų“, - sakė A.Kubilius. Jį taip pat linksmina priekaištai dėl neva sugriautų derybų dėl „vaivorykštės“. A. Kubiliaus nuomone, derybos net nebuvo prasidėjusios. „Mes siūlėme susitarti dėl „vaivorykštės" veikimo principų: lygiateisiškumo ir lygiavertiškumo, socdemai siūlė susitarti dėl postų taip, kad jie dominuotų ir diktuotų. Kadangi nesutarėme dėl principų, tuo viskas ir pasibaigė: mes likome su principais, socdemai - su postais", - sakė A. Kubilius. Jis žadėjo, kad būsimajame Seime Tėvynės sąjunga bus „konstruktyvi ir kieta opozicija".

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija