Atnaujintas 2004 lapkričio 17 d.
Nr.86
(1289)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Plunksnočių miško tragediją prisiminus

...Žaibo kryžiai virš giružės.
Žaibo kryžiai bunkery...
Liepa, Ąžuolai palūžę.
Hidra! Kraują vėl geri
Lietuvos sūnų tauriųjų
Ir Dianos – Jos dukters?!
Sudarkyti guli kūnai
Vėjuos šėlstančio rudens.
      (Iš poemos „Diana“ )

Dianos Glemžaitės
autoportretas

Lapkričio žvarbūs vėjai ir vėl atskleidžia vieną skaudžiausių Lietuvos kančių istorijos puslapių. Prieš 55 metus, 1949 m. lapkričio 14 d., Plunksnočių miške, Rokiškio rajone, tariamo partizano, iš tiesų infiltruoto agento (pravarde Maskva), išduoti nuo rusų kareivių ir vietinių stribų granatų žuvo poetė Diana Glemžaitė-Bulovienė ir penki žiobiškėnai partizanai: Juozas Bulovas-Iksas, Nežinomasis-Dianos vyras, Antanas Bulovas- Budrys, Petras Indriuškevičius-Dainius, Jonas Katelė-Pukas ir Kazys Kirstukas-Mukas.


Karininkas, švietėjas, spaudos darbuotojas

Skubėte skuba 2004–ieji – Kalbos ir knygos metai su virtine nusidriekiančių švenčių ir įsimintinų datų. Į Rokiškio krašto istorijos puslapius įrašomi nauji įvykiai, susitikimai, įdomesni renginiai.

Gegužę per rajoną nuvilnijo Knygos šventė, rugsėjį Rokiškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko konferencija knygnešiams atminti. Spalio 28 dieną čia taip pat vyko konferencija, skirta kraštiečio Lietuvos kariuomenės Vyriausiojo štabo majoro, karinės spaudos darbuotojo, švietėjo, bibliofilo Petro Jakšto 105–osioms gimimo metinėms paminėti. P.Jakšto asmenybė gerai žinoma vyresniosios kartos rokiškėnams, o daugiausia jį pažinojo, labiausiai juo domėjosi šilutiškiai. Šis šviesios atminties karininkas ir knygos mylėtojas nusipelnė ne tik daug gražių žodžių, bet ir didelės pagarbos.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija