Atnaujintas 2004 lapkričio 17 d.
Nr.86
(1289)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ekspozicijoje – kryždirbystė

Paroda „Kryždirbystė Panevėžio rajone“, kuri veikia Aukštaitijos sostinės kraštotyros muziejuje, - profesionalų darbas. Salės kertėje įrengtas senojo dievdirbio kampelis. Ant staliuko – jo darbo įrankiai. Grindų lopinėlyje daugybė medžio drožlių. Įspūdis toks, tarsi čia ką tik darbavosi meistras.

Rengiant parodą, išradingumo netrūko dizainerei ir dailininkui. Kaip pridera, senienas atnaujino medžio ir metalo restauratoriai. Užtat yra į ką žiūrėti.

Visų Šventųjų dienos išvakarėse duris lankytojams atvėrusi paroda supažindina ir su tais šventaisiais, kurie globojo mūsų protėvius, buvo jų ramybės saugotojai. Muziejaus salėje sutalpinti visi meninę vertę turintys drožiniai. Yra čia net nuo Krekenavos kilusio garsaus dievdirbio Vinco Svirskio daryti du kryžiai.

Dar 1925 metais panevėžietis mokytojas Petras Būtėnas ragino moksleivius imtis senienų rinkimo iš apleistų kaimų. Tokias vertybes dabar kaip savo akį saugo muziejininkai. Kaimuose nebeaptiksi Dievo kančių koplytstulpiuose, stogastulpiuose. Dirbiniai buvo išgrobti, sulaužyti, sudaužyti ar pateko į kolekcininkų rankas. Ką muziejininkai dar sugebėjo surinkti ne vien Panevėžio, bet ir Biržų, Kupiškio, Pasvalio rajonuose, šiandien galima išvysti parodoje „Kryždirbystė Panevėžio rajone“. Kartu tai yra švietėjiška priemonė vidurinių mokyklų moksleiviams, todėl ekspozicija bus prieinama visiems iki vasaros.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija