Atnaujintas 2004 lapkričio 19 d.
Nr.87
(1290)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Vilniaus dekanate

Aušros Vartų Gailestingumo Motinos Globos atlaidai

Iškilmingomis šv. Mišiomis praėjusį
sekmadienį prasidėjo visą savaitę
trunkantys svarbiausi Vilniaus
arkivyskupijoje didieji Aušros Vartų
Gailestingumo Motinos Globos atlaidai.

Sekmadienį Aušros Vartų koplyčioje
šv. Mišias koncelebravo kardinolas
Audrys Juozas Bačkis (viduryje)
ir apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Peteris Stephanas Zurbrigenas (kairėje)

Sunkiai sergantys ir neįgalūs
maldininkai pirmadienį
nuo Vilniaus Misionierių ligoninės
keliavo į Aušros Vartus

Vilnius. Iškilmingomis šv. Mišiomis sekmadienį prasidėjo visą savaitę truksiantys svarbiausi Vilniaus arkivyskupijoje didieji Aušros Vartų Gailestingumo Motinos Globos atlaidai. Jų pradžios šv. Mišias Aušros Vartų koplyčioje koncelebravo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, apaštalinis nuncijus Baltijos šalyse arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbrigenas, būrys Lietuvos vyskupų ir kunigų.

Sunkiai sergantys ir neįgalūs maldininkai pirmadienį nuo Vilniaus Misionierių ligoninės keliavo į Aušros Vartus - antrąją Gailestingumo Motinos globos atlaidų dieną, kai tikintieji meldėsi už ligonius ir parapijas. Ligonių ir neįgalių maldininkų kelionė į Aušros Vartus buvo surengta antrąjį kartą. Sunkią negalią turintiems žmonėms talkino savanoriai. Šv. Mišias šv. Teresės bažnyčioje aukojo ir ligonius laimino Pilaitės bažnyčios klebonas kun. Justinas Aleksandravičius.

Kaip sakė Piligrimų komiteto prie Lietuvos Vyskupų Konferencijos koordinatorė Dalia Tarailienė, negalios paliesti žmonės nuo seniausių laikų meldžiasi prie Gailestingumo Motinos paveikslo. Stebuklingą Aušros Vartų Madonos atvaizdą plačiai garsina ligonių pagijimai ir kitos malonės.

Didieji atlaidai tęsis iki sekmadienio, lapkričio 21 dienos. Globos atlaidų dienomis Aušros Vartuose nuo sekmadienio iki šios dienos buvo meldžiamasi už piligrimus, ligonius, parapijas, mums tarnaujančius, pašaukimus, prašant nuodėmių atleidimo. Šeštadienį bus meldžiamasi už mokytojus, šeimas, vaikus. Paskutinę atlaidų dieną - už tėvynę. Tikintieji meldėsi ir kitomis savo asmeninėmis intencijomis. Atlaiduose dalyvauja Vilniaus ir visos Lietuvos parapijų tikintieji, vadovaujami savo vyskupijų ganytojų.

Vilniaus arkivyskupijos Sielovados centre atlaidų proga surengtas susitikimas su vienuoliais bernardinais, vyko jaunimo ir šeimų susibūrimai, paskaitos tikintiesiems, pristatyta filosofo Vytauto Ališausko ir istoriko Mindaugo Paknio knyga „Šv. Kazimiero koplyčia. Vadovas”.

Aušros Vartų Gailestingumo Motinos Globos atlaidai sekmadienį baigsis iškilmingu Žmonijos pasiaukojimu Švč. Jėzaus Širdžiai aktu. Lapkričio 21-ąją taip pat bus švenčiamos ir Kristaus Karaliaus iškilmės, užbaigsiančios Lietuvoje paskelbtus Šventojo Lietuvos globėjo karalaičio Kazimiero jubiliejinius metus.

Aušros Vartų Švč. Mergelė laikoma šalies globėja, taip pat - santarvės simboliu. Ją gerbdamos susitinka keturios tautos ir dvi tikybos: lietuviai, lenkai, gudai ir rusai, katalikai ir stačiatikiai.

Pirmos ypatingos iškilmės, skirtos pagerbti Aušros Vartų Dievo Motiną, buvo surengtos po 1706 metų Vilniaus gaisro. Nuo 1735 metų Aušros Vartuose lapkričio antrą savaitę imta švęsti Dievo Motinos Globos šventę. Ji išaugo į iškilmingus aštuonias dienas trunkančius atlaidus, kai 1773 metais popiežius Klemensas XIV suteikė Vilniuje įsikūrusiai Švč. M. Marijos Globos brolijai atlaidų privilegijas.

Ir šiandien iš daugelio Vilniuje minimų Švč. Mergelės Marijos švenčių iškilmingumu išsiskiria Gailestingumo Motinos iškilmė - lapkričio 16 dieną - ir apie tą laiką aštuonias dienas švenčiami Aušros Vartų atlaidai. Svarbiausių Vilniaus arkivyskupijos atlaidų metu sulaukiama ir gausaus piligrimų būrio iš Latvijos, Lenkijos bei kitų aplinkinių kraštų.

ELTA, XXI

Tomo Černiševo (ELTA) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija