Atnaujintas 2004 lapkričio 19 d.
Nr.87
(1290)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kokia mūsų kalba?

Prezidentu antrai kadencijai tapęs Valdas Adamkus ilgą laiką gyveno JAV ir ten baigė aukštąjį mokslą. Metai, praleisti svetur, neleidžia kalbėti šiuolaikine lietuviška kalba. Išgyvenus penkiasdešimt metų svetur jaučiamas tos kalbos akcentas. Tai natūralu.

Mūsų Prezidentą penkerius metus stebės visa šalis. Ypač jaunimas, moksleiviai, kuriems jo pasisakymai bus pavyzdys ir turės auklėjamosios reikšmės.

Lietuvoje yra Švietimo ministerija, Lietuvių kalbos institutas, o kiek lietuvių kalbos profesorių, akademikų ir kitų pedagogų, savivaldybių kalbos specialistų! Ar jų veikla verta dėmesio?

Jaunimas, valdininkai nesurezga sakinio, vis kartoja: ta prasme ir t.t. Šie posakiai – tai minties skurdinimas, pauzės užpildymas.

Gal įprotis – antra prigimtis? Galima pateisinti paprastą pilietį, bet kalbant viešai per radiją, televiziją aukštiems pareigūnams, o ypač Prezidentui – visai kiti reikalavimai.

Itin nemaloniai nuteikia įvairūs oratorių atsikrenkštimai, gunksėjimai ir kriuksėjimai. Jau nekalbant apie kalbos teršimą slavizmais: dūšia, svietas, biednas, be skaičiaus.

Aukšti pareigūnai labai mėgsta tarptautinius žodžius, bet teisingai kirčiuoja retas. Dauguma Seimo narių sako: „ćtominis, chćosas, prõduktas, kómplektas, testćmentas“ ir t.t. Tai baisu!

Kodėl visa lituanistų armija tyli? Gal bijo užrūstinti aukštus pareigūnus?

Manau, kad Prezidentas, gerai mokėdamas daug užsienio kalbų, lengvai įveiks ir savo kalbos nesklandumus.

Alfonsas GUDAS

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija