Atnaujintas 2004 gruodžio 1 d.
Nr.90
(1293)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kraštotyrininkė įvertinta J. Basanavičiaus premija

Kraštotyrininkė Irena Seliukaitė
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Didžiausius kraštotyros lobius sukaupusiame Lietuvos nacionaliniame muziejuje buvo pagerbta šių metų Valstybinės Jono Basanavičiaus premijos laureatė, garsi kraštotyrininkė Irena Seliukaitė. Premiją etninės kultūros paveldą ir jo apsaugą jau ketvirtį amžiaus populiarinančiai I. Seliukaitei įteikusi laikinai einanti pareigas kultūros ministrė Roma Žakaitienė sakė, jog etninės kultūros tradicijų puoselėjimas garsiai kraštotyrininkei jau ne vienerius metus yra tapęs gyvenimo būdu, ją asmeniškai pažįsta atokiausių Lietuvos kampelių, kaimų ir miestelių žmonės, nes I. Seliukaitė su kraštotyrininkų ekspedicijomis ir savo iniciatyva yra apkeliavusi visą Lietuvą. „Irenos sukaupta kraštotyrinė medžiaga jau tapo neįkainojamu vadovėliu ateities kartoms. Tačiau ne mažiau svarbu ir tai, jog Irenos darbas įkvepia pačias bendruomenes aktyviai domėtis savo tėvų ir senelių istorija bei tradicijomis ir patiems aktyviai pažinti savo krašto kultūrą“, - pažymėjo R. Žakaitienė.

Šįmet auksinį jubiliejų atšventusi I. Seliukaitė yra baigusi Tverečiaus (Ignalinos r.) vidurinę mokyklą, studijavo tuomečiame Vilniaus pedagoginiame institute (dabar universitetas), dirbo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja. Penkiolika pastarųjų metų I. Seliukaitė vadovauja Lietuvos kraštotyros draugijai, yra leidinio „Mūsų kraštas“ vyriausioji redaktorė, Etninės kultūros globos tarybos ekspertė. Nuo 1996 metų dirba Kultūros ministerijoje, yra Profesionalaus ir mėgėjų meno skyriaus vyriausioji specialistė etnokultūrai.

Kraštotyrininkė paskelbė apie 100 straipsnių ir publikacijų Lietuvos etninės kultūros temomis, surengė keliasdešimt parodų apie liaudies menininkus ir kraštotyrininkus, kompleksines specialistų ir kraštotyrininkų ekspedicijas. Šių ekspedicijų dėka parengtas beveik trijų tūkstančių tomų archyvas, perduotas Lietuvos nacionaliniam muziejui. Kartu su kitomis kultūros institucijomis Nacionalinis muziejus pristatė I. Seliukaitę garbingiausiai kraštotyros srityje J. Basanavičiaus premijai gauti. Ypač vertinga ir sisteminga pastarąjį dešimtmetį I. Seliukaitės surinkta medžiaga apie išnykusius kaimus, jos parašyti kino scenarijai, sudarytos lokalinės monografijos, tarp jų - neseniai pasirodžiusios „Tverečiaus kraštas“, „Kuršėnai“, „Adutiškio kraštas“, „Šiaulėnai“.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija skiriama kasmet nuo 1992-ųjų už reikšmingiausius paskutiniųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje. Premiją skiria Vyriausybė kultūros ministro teikimu, pritarus Lietuvos kultūros ir meno tarybai.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija