Atnaujintas 2004 gruodžio 1 d.
Nr.90
(1293)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Rekonstruota biblioteka

Po beveik pusmetį trukusių Ukmergės viešosios bibliotekos remonto darbų, naujai įrengtose Periodikos ir interneto skaityklos patalpose netrūksta lankytojų. Ukmergiškiai dabar džiaugiasi puikiomis patalpomis, gražiai sutvarkyta aplinka, gera, modernia įranga. Naujai rekonstruotų patalpų atidarymo dieną lankytojai turėjo galimybę valandą nemokamai naudotis internetu. Iškėlus skaityklą iš trečiojo aukšto bei prie durų įrengus pandusą, neįgalieji lankytojai vežimėliais pateks į patalpas. Pasak bibliotekos direktorės Rasos Griškevičienės, po rekonstrukcijos įrengtas metodinis kabinetas, buitinės patalpos, kambarėliai sargams, ūkio darbuotojams, suremontuoti tarnybiniai kabinetai, atnaujintas parketas parodų galerijoje, neįgaliesiems įrengtos plačios durys, pritaikytas specialus tualetas.

Rengiami projektai

Ukmergės viešosios bibliotekos pastatas buvo kritinės būklės. Kaip pasakojo direktorė R.Griškevičienė, trečiojo aukšto sienomis, koridoriuose bei tualete bėgo vanduo, nuo išorinių pastato sienų krito tinkas, plytos. Teikti investicinį projektą Valstybės investicijų programai paskatino gauti pinigai iš rajono savivaldybės. Pasak direktorės, už 20 tūkstančių litų, kuriuos skyrė rajono savivaldybė būtiniausiems remonto darbams atlikti, pasirodė, jog galima atlikti tik „kosmetinį“ pagražinimą. Todėl imtasi rašyti projektą „Ukmergės viešosios bibliotekos pastato rekonstrukcija“, kad bibliotekai atnaujinti būtų skirta daugiau pinigų. Projekto parengimo patirtimi geranoriškai pasidalijo kolegos iš Raseinių. Bibliotekos direktorė už patarimus dėkinga rajono savivaldybės specialistams – Ukmergės savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjui K.Jurkevičiui, pavaduotojui V.Monkevičiui.

Pagal projektą laimėtas 350 tūkst. litų finansavimas. Konkursą darbams atlikti laimėjo Ukmergės bendrovė „Baltukmės statyba“, kuri anksčiau remontavo ir Vaikų bibliotekos pastatą. Pasak bibliotekos vadovės, šios bendrovės vyrai labai nuoširdžiai dirbo, remontą atliko puikiai. Nepriekaištingai darbus atliko ir kitos firmos.

Remontas sukėlė rūpesčių

Dabar jau su šypsena visi prisimena tuos nepatogumus, kurie slėgė visą pusmetį, kada nenutraukiant darbo ritmo buvo keičiami langai, dažomos sienos, už lango burzgė įvairi technika. „Esu dėkinga savo darbuotojoms, kurios, nepaisydamas nepalankių darbo sąlygų, kada reikėjo laipioti pastoliais, kvėpuoti dulkėmis, dirbti džeržgiant įvairiems garsams, dėl to nesiskundė, taip pat ir bibliotekos skaitytojams, kurie nepareiškė pretenzijų dėl nepatogumų“,- sako R.Griškevičienė.

Be abejo, remontas sukėlė ir kitų rūpesčių, darbuotojoms teko dirbti ir „naktiniais sargais“, nes nesąžiningiems žmonėms parūpo kai ką nugvelbti. Kaip pasakojo direktorė, bibliotekininkai senų daiktų neišmetė – juos išvežė į kaimo bibliotekas.

Pasak direktorės, kaimo bibliotekų padėtis nepavydėtina, tačiau stengiamasi, kad kaimo skaitytojai ateitų į jaukias bibliotekas, turėtų galimybę skaityti knygas, laikraščius, žurnalus. Ten taip pat remontuojamos bibliotekos, stengiamasi aprūpinti kompiuteriais, įvesti internetą.

Siekia V.Šlaito vardo

Suremontavus biblioteką, iškėlus skaityklą, trečiajame aukšte tapo erdviau. Kaip pasakoja direktorė, čia planuojama išplėsti kraštotyros skaityklą, kur bus įrengta Vlado Šlaito ekspozicija. Biblioteka, rengdamasi poeto 85-osioms gimimo metinėms, rengia ir stengiasi įgyvendinti Kultūros ir sporto rėmimo fondo finansuojamą projektą, siekdama rašytojo V.Šlaito vardo. Kraštotyros skaitykloje bus eksponuojama rašytojo ir poeto ekspozicija. Čia persikels ir kraštiečio Vinco Kuzmicko bibliotekėlė, retesnių leidinių fondas.

Bibliotekininkės jau kuria naujus projektus, planuoja pertvarkyti Vaikų bibliotekos teritoriją, įrengti uždarą kiemelį vaikams, kuriame vyks įvairūs renginiai.

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija