Atnaujintas 2004 gruodžio 3 d.
Nr.91
(1294)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vyskupijos muzikai susibūrė į draugiją

Bronius VERTELKA

Pasvalio klebonui kun. Algiui
Neverauskui ir vargonininkui
Antanui Šaukliui reikėjo būti
korektiškiems, renkant
draugijos valdybą

Draugijos valdybos nare
išrinktai Ritai Deveikienei
lapkričio 22-oji
buvo ypatinga diena

Panevėžio vyskupijos bažnyčiose dirbantys vargonininkai ir chorų vadovai susirinko į Aukštaitijos sostinę ir įsteigė Vyskupijos bažnytinės muzikos šv. Cecilijos draugiją. Jos valdybos pirmininku tapo 32 metus vargoninkaujantis ir vargonų remonto bei statybos įmonę turintis Antanas Šauklys. Pavaduotojo pareigos patikėtos Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios vargonininkui maestro Jonui Grubliauskui.

Apie Telšių vyskupijoje veikiančią Šv. Cecilijos draugiją Panevėžyje gyvenantis A. Šauklys sužinojo prieš trylika metų. Jos narių nuotrauką, išspausdintą „XXI amžiuje“, jis tebesaugo iki šių dienų. Pastaraisiais metais A. Šauklys palaikė glaudžius ryšius su Telšių vyskupijos šios draugijos nariu Pranu Mačerniu, kuris diriguoja giesmių šventėms. Iš Žemaitijoje dirbančio muziko panevėžietis sėmėsi žinių, kaip suvienyti Aukštaitijos žmones, kuriems yra artima bažnytinė muzika. Praėjusios vasaros pabaigoje į Panevėžį rinkosi iniciatyvinės grupės nariai – po vieną delegatą iš vyskupijos dekanatų. Jie aptarė būsimosios draugijos įstatus. Tokiam muzikalių žmonių pasiryžimui pritarė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Rugsėjo mėnesį A. Šauklys susitiko su Kupiškio vargonininku Marijanu Remeikiu ir abu nutarė, jog steigiamąjį draugijos suvažiavimą reikia šaukti lapkričio 22-ąją – per menų globėjos šv. Cecilijos gimtadienį.

Vyskupijoje yra maždaug 130 parapijų. Muzikos specialistai dažniausiai dirba ne vienoje jų. Buvo tikėtasi, jog į steigiamąjį Šv. Cecilijos draugijos suvažiavimą atvyks 30 bažnytinės muzikos populiarintojų. Jų užsiregistravo net daugiau. Suvažiavimo svečiai buvo kanauninkai Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros altaristas Vytautas Masys, Rokiškio dekanas Juozas Janulis, Krekenavos klebonas kun. Petras Budriūnas, Užpalių klebonas kun. Jonas Bučelis.

Draugijos steigimo proga Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo koplyčioje buvo aukojamos šv. Mišios. Jas aukojo generalvikaras dr. kun. Robertas Pukenis, dalyvavo Pasvalio dekanas kun. Algis Neverauskas. Giedojo iš atvykusiųjų į Panevėžį sudarytas choras, vargonavo A. Šauklys. Generalvikaras pagyrė giedančias moteris sakydamas, jog jų balsai yra stipresni nei vyrų. Šv. Mišias aukojęs kun. R. Pukenis perdavė Panevėžio vyskupo J.Kaunecko sveikinimą. Suvažiavime pirmasis kalbėjo kan. V.Masys. Jis supažindino su bažnytinės muzikos naujovėmis, apibūdino vargonininkų teises. Prelegentas atsakė į susirinkusiųjų klausimus. Aktualias bažnytinės muzikos atlikėjų problemas aptarė iš Kauno atvykusi Vita Vaitkevičienė, Vilniaus muzikos akademijos Kauno filialo dėstytoja.

Rokiškio rajone vargonininke dirbanti Kristina Kondrotavičienė į Panevėžį atvyko ne viena – su savo kūdikiu ant rankų. Mažylis buvo kantrus, jis netrukdė ritmingam suvažiavimo darbui. Renkant draugijos valdybą, savo išmintį ir organizacinius gabumus parodė Pasvalio dekanas kun. A. Neverauskas. Jį itin šiltai prisimena Subačiaus parapijos žmonės, kur prieš atvykstant dirbti į Pasvalį jam teko kunigauti. Iš tokio dvasininko verta mokytis kantrybės ir nuoširdumo žmonėms. Kun. A. Neverauskas prašė neskubėti, teikiant kandidatūras į valdybą. Jos nariais tapo septyni žmonės. Valdybos narei Ritai Deveikienei ši diena buvo ypatinga: sukako dvylika metų, kai ji vargonuoja Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje ir keturiolika metų, kai pradėjo dirbti vargonininke Biliakiemio bažnyčioje.

Kitas draugijos valdybos posėdis numatytas vasarį.

Vyskupijos bažnytinės muzikos šv. Cecilijos draugijos dvasios tėvu vyskupas J. Kauneckas paskyrė Pasvalio kleboną kun. A.Neverauską.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija