Atnaujintas 2004 gruodžio 3 d.
Nr.91
(1294)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

V. Juščenka buvo apnuodytas dioksinu, teigia britų toksikologas

Viktoras Juščenka nusifotografavo,
kai buvo iškeltas kandidatu
į Ukrainos prezidentus. Jo veidas
vėliau staiga pasikeitė, apsipylė
spuogais, spėjama, jog jis buvo
apnuodytas dioksinu
EPA-ELTA nuotrauka

Kai Kijeve ginčijamasi, kas laimėjo Ukrainos prezidento rinkimus, britų toksikologas patvirtino, jog opozicijos kandidatas Viktoras Juščenka rinkimų kampanijos metu galėjo būti apnuodytas.

V. Juščenka buvo paguldytas į ligoninę rugsėjo mėnesį, o vėliau paskelbta, jog jį mėginę nunuodyti premjero Viktoro Janukovičiaus šalininkai.

Džonas Henris, Londono Šv. Marijos ligoninės toksikologas, dirbantis dar ir konsultantu Didžiosios Britanijos nacionaliniame nuodų informacijos centre, sakė, jog vien palyginus ankstesnes ir vėlesnes V. Juščenkos nuotraukas matyti, kaip staiga pasikeitė jo veidas. Anot mediko, spuogai veide galėjo atsirasti nuo dioksino. Dioksinai yra chlororganinės medžiagos, atsparios irimui, daugelio pramoninių procesų šalutinis produktas; beje, jos išsiskiria ir deginant atliekas. Dioksino aplinkoje atsidūrę žmonės dažniau suserga vėžiu, kyla reprodukcijos ir augimo sutrikimų, rašoma žurnale „Nature”.

Nuodingiausiu laikomas TCDD (2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioksinas). 1976 metais Italijoje, Seveso mieste, į aplinką pateko apie 20 kg dioksinų, kurie pakenkė žmonėms. Po kelių valandų mieste gyvenusių kai kurių vaikų oda atrodė kaip nudegusi; dar vėliau, po kelių mėnesių, dioksino debesies plitimo zonoje daugeliui žmonių dygo spuogai. Vis dėlto V. Juščenkos atveju Padujos universiteto darbo higienos specialistas italas Marčelas Lotis suabejojo Dž. Henrio išvada. Pirmiausia negalima diagnozuoti ligos vien pažvelgus į fotografiją, antra, dioksino dozė turėjusi būti itin didelė, kas vargu ar tikėtina.

„Dioksinai laikomi vidutinio stiprumo nuodais, reikėtų nepaprastai didelės dozės, kad atsirastų tiek daug spuogų. Tokį vaizdą duotų keli kilogramai užteršto maisto, valgomo kelias dienas iš eilės”, - aiškina M. Lotis. Todėl jis labai abejojo, kad ketinant ką nunuodyti būtų pasirinktas dioksinas.

Dž. Henris prisipažino neturįs faktų savo spėjimui iš fotografijos patvirtinti, bet, jo nuomone, panašų dioksino efektą galėtų sukelti ir viena didelė maiste paslėpta dozė. Jis sako, kad yra labai nedaug cheminių medžiagų, kurios taip greitai pakeistų žmogaus veidą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija