Atnaujintas 2004 gruodžio 8 d.
Nr.92
(1295)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Komunizmas kelia galvą

Istorikai, habilituoti daktarai H. Šadžius ir L. Truska, L R Mokslų akademijos tikrieji nariai profesoriai habilituoti daktarai A. Gaižutis, J. Kubilius, A. Merkys, J. Požėla bei Seimo nariai K. Bobelis, J. Karosas, A. Kunčinas, K. Prunskienė 2004 m. rugpjūčio 9 d. kreipėsi į premjerą A. Brazauską prašydami pritarimo surengti šiais metais mokslinę konferenciją Lietuvos mokslų akademijos Didžiojoje salėje tema „ Lietuva tarybiniais metais: pasiekimai ir praradimai“. Konferencija iniciatorių sumanymu taip pat bus skirta pergalės prieš fašizmą 60 – osioms metinėms. Jie paprašė konferencijai organizuoti skirti dešimt tūkstančių litų ir 70 tūkst. – 750 puslapių kolektyvinei monografijai „ Lietuva tarybiniais metais: pasiekimai ir praradimai“ išleisti. Mes žinome, kad nugalėjus fašizmą iki 1990 m. kovo 11 –osios Lietuvoje vyko komunistinis genocidas, kuris ir dabar tebevykdomas.


Tiesa apie pogrindžio leidinio
„Į laisvę“ spausdinimą

Atviras laiškas dr. Mindaugui Blozneliui

Perskaitęs žurnale „Į laisvę“ (Nr. 147 (184)) jūsų straipsnį „Lietuvių Fronto vadovaujantysis centras“, supratau, kad šis straipsnis pretenduoja į istorinį, todėl turėjo būti parašytas kruopščiai, be klaidų. Mane sudomino šio straipsnio skyrius „Spaudos platinimo ryšiai“. Nustebau, kad beveik visas skyrius skirtas pogrindinio laikraštėlio „Į laisvę“ platinimui. Tai, žinoma, gerai, tik gaila, kad apie jo spausdinimą rašoma atmestinai, su klaidomis. Jūs rašote: „Į laisvę“ spaustuvės mašina spausdino Juozas Gražulis ir Povilas Malinauskas, kuris tekstus gaudavo iš A.Strabulio“, ir viskas. Skaitytojui taip ir liko neaišku, kur, kokioje viešoje ar pogrindinėje spaustuvėje buvo spausdinamas „Į laisvę“ ir ar tik du minimi spausdintojai atliko šį didelį ir sunkų darbą.


Kas mažina nepriklausomybę

V.Uspaskichas neapvylė – permainos jau ateina. Pirmiausia Seime, kuris jau lyg ir veikia, nors yra tarsi neveikiantis, pasak Andriaus Kubiliaus. Bet jis veikia: ir postai dalijami, ir gavusieji juos jau spėjo pasižymėti. Džiugina ir stulbina Seimo vicepirmininkas A.Pekeliūnas. Visada žinojome, kad komunistai linkę tarptautinėje plotmėje neveikti, delsti ir žvalgytis į galinguosius darbdavius, bet yra nauja, kad apie tai atvirai pasakoma. Brazauskas dar aptakiau, lyg su diplomatijos krisleliu, tik džiaugdamasis jau turėsimu atsakymu visiems atvejams ir kad nereikės galvoti: Mūsų politika yra ES politika, kam mums patiems apie Ukrainą kalbėti: ką pasakys, tą pakartosime. Nors ES jau yra pasakiusi.


Priesaiką tarti taisyklingai

Jau daug metų po Seimo rinkimų 141 Seimo narys, pridėjęs ranką ant Konstitucijos, skaito trumpą priesaikos tekstą. Daugelis priesaikos žodžių, pavyzdžiui, „vōkdyti, sąžinķngai, demokråtija“, užuot ištarus taisyklingai, tariami klaidingai kirčiuojant: „vykdōti, sąžini¹gai, demokratijā“. Galite sakyti, kad kas čia tokio, juk visi supranta, ir ko kimbi?


Remia netikusias knygas?

Atsitiktinai į rankas paėmiau H.Kunčiaus knygą „Gaidžių milžinkapis“. Ją išleido „Charibdės“ leidykla, remiant LR Kultūros ministerijai. Labai nustebau, kad remia Kultūros ministerija, tad noriu paklausti, kas dirba šioje ministerijoje ir kas domisi leidžiamomis knygomis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija