Atnaujintas 2004 gruodžio 10 d.
Nr.93
(1296)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ar ne per anksti valgome Kūčių vakarienę?

Žiniasklaida iš anksto skelbė, kad lapkričio 27 dieną įsižiebs eglutės Vilniuje, Kaune ir kituose miestuose. Tada prasidės moksleivių ir jaunimo įvairios linksmybės, nors iki šv. Kalėdų dar toli. Suprantama, tuomet mokiniams ne mokslas labiau rūpės, o linksmybės. Bažnyčia skelbia, jog lapkričio 28 dieną prasidėjo Adventas – susikaupimo, susimąstymo, atgailos, laukimo, susilaikymo nuo linksmybių, lėbavimo metas.

Kaip suderinti šiuos du nesuderinamus dalykus? Kur pasuks moksleiviai, nuo kurių dorovės, moralės, pažiūrų priklausys mūsų ateitis? Hedonizmo ar susikaupimo , susilaikymo nuo pramogų link? Kaip mes ugdome jaunąją kartą, kuria kryptimi ją vedame, tokia ji ir bus. Tai gyvenimo aksioma. Ją turime suprasti ir atsiminti.

Kadaise eglutes puošė tik Kalėdų antrąją dieną (pirmoji diena skirta maldai, buvimui šeimoje), Naujiesiems metams, Trims Karaliams. Vadinasi, dabar eglutės statomos ne Kalėdoms, o Advento pradžiai, kad mokiniai užmirštų Kalėdas, prakartėlėje gimusį Jėzų, apie tai nežinotų, o žinotų tik eglutę ir linksmas pramogas. Kam tas Adventas, žmogaus norų varžymas, linksmybių draudimas, Kalėdos? Linksmybių organizatoriams gali to ir nebūti. Svarbu eglutė, karnavalas, linksmybės, pramogos. Prisiminiau vienos pasakėčios žodžius: kam tie ąžuolai, gali jų nebūti, svarbu gilės.

Todėl žinokime: kaip jaunimą auklėsime, tokį ir išauklėsime. Išaugs bedvasiai, sumaterialėję, galvojantys tik apie pramogas. Kai kurie jaunuoliai, neturintys linksmybėms pinigų, ryžtasi nusikalsti, nueina klystkeliais. Net sovietmečiu taip anksti nestatė eglučių, laukė Naujųjų metų. Gal taip darome todėl, kad prekybininkai gautų daugiau pelno?

Man toks ankstyvas eglučių statymas ar Kūčių vakarienės valgymas nesuprantamas ir nepriimtinas. Manau, man pritars ir kiti skaitytojai. Jaunimą reikia mokyti gyventi dorai, dirbti sąžiningai, būti garbingais, gerais žmonėmis. Tokių reikia Lietuvai.

Vincas STEPONAVIČIUS

Krekenava, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija