Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Praeities dalelė

Garsųjį šešių lietuvių lakūnų skrydį aplink Europą (kone per visas sostines) 1934 metais prisiminė ir „XXI amžius“ (2004 m., Nr. 53). Šįkart siunčiu nuotrauką, kurioje nufotografuoti prie lėktuvo ANBO-IV stovi uniformuoti jo dalyviai – Lietuvos lakūnai (iš kairės): Romualdas Marcinkus, Jonas Liorentas, Antanas Gustaitis, Juozas Namikas, Jonas Mikėnas, Kazys Rimkevičius.

Jurbarke gimusio R.Marcinkaus likimas praėjusio amžiaus tragiškuose žymiųjų žmonių likimuose savaip tragiškas. Išvykęs į Prancūziją prieš pat nepriklausomybės palaidojimą, per Antrąjį pasaulinį karą jis dalyvavo oro mūšiuose kaip britų aviacijos lakūnas, vokiečių buvo numuštas ir 1944 metais sušaudytas netoli Dancigo (Gdansko), kai mėgino su kitais 86 kaliniais išsikastu tuneliu pabėgti iš belaisvių stovyklos.

Nepriklausomybės metais R.Marcinkus buvo ne tiktai garsus lakūnas, bet ir garsus futbolininkas, Lietuvos rinktinės kapitonas, geriausias saugas Baltijos šalyse. Iš Jurbarko išvyko anksti. Baigė Kaune vokiečių gimnaziją, Karo mokyklą. Žaidė Kauno komandose. Per Aviacijos dieną parskrisdavo ir į gimtąjį Jurbarką. Striplaukyje (plyna vieta į vakarus nuo Jurbarko prie Mituvos ir Nemuno) vykdavo aviacijos šventės: lakūnai skraidindavo susirinkusiuosius, demonstruodavo oro akrobatiką, leisdavosi parašiutininkai, eskadrilės po apylinkes sukdavosi ištisą dieną. Tai dar išlikę mano atsiminimuose.

Čia viena reta nuotrauka. Apie R.Marcinkaus mokymąsi Jurbarke prisimenama nedaug, bet per futbolą jis išliko ir gimtajame mieste. Šioje nusifotografavusioje komandoje R.Marcinkus (pirmas iš dešinės) sukryžiuotomis rankomis pritūpęs vidurinėje eilėje. Aš gerai pažinojau paskutinėje eilėje pirmąjį iš kairės stovintį Stasį Dirmą, kurio albume ir aptikau tą nuotrauką. Besikalbant jis man rodė kai kuriuos čia esančiuosius, o pirmiausia R.Marcinkų. Paskutinėje eilėje (antras iš dešinės) stovi Stasio brolis Jonas Dirma, sovietmečiu buvęs žemės ūkio ministro pavaduotoju. Pirmoje eilėje pirmas iš kairės – eržvilkietis Juozapas Banaitis, baigęs gimnaziją Jurbarke, paskui Kauno konservatoriją, studijavęs ir universitete, spausdinęs prozos kūrinių Juozo Keliuočio redaguojamoje „Naujojoje Romuvoje“, su Bernardu Brazdžioniu, Viktoru Katiliumi, Jonu Šukiu ir kitais dalyvavęs Stasio Anglickio 1932 metais išleistoje „Linijoje“, 1934-aisiais įstojęs į komunistų partiją, ilgą laiką buvęs sovietinės Lietuvos kultūros ministru. Jį nuo 1953 metų dažnai matydavau Vilniuje, „Žalgirio“ (anksčiau „Spartako“) stadione, per futbolo rungtynes.

Kokio senumo toji nuotrauka? J.Banaitis savo autobiografijoje rašo, kad į Jurbarko gimnaziją įstojęs 1921 metais. Mačiau ir kitą nuotrauką, kur J.Dirma 1923-iaisiais jau žaidžia Dotnuvos žemės ūkio mokyklos (dabartinė akademija) komandoje. Paskui jis studijavo ir Čekoslovakijoje. Jurbarke mūrinis Dirmų namas (pasistatytas po Jono architektūros studijų Brno) yra Cvirkos (anksčiau Vaižganto) gatvėje Nr. 7. Sovietmečiu ten buvo poliklinika – ligi naujosios, įrengtos prie ligoninės.

Apie kitus tada, 1964-1965 metais, neklausinėjau. Broliai Dirmos dabar mirę. Vartininkas (baltais marškinėliais) galėtų būti gal Prūsaitis. Jurbarke man mokantis, 1950-1951 metais Prūsaitis, jau vyresnis amžiumi už daugelį žaidusiųjų, gindavo vietos komandos vartus. Vartininkai tada žaisdavo su kepurėmis. Jurbarko komandoje tarp kitų, kiek atsimenu, tada yra žaidę Stasys Plyčius, Leopoldas Vabalas, mokytojas Jonas Stankevičius, Radzevičius, Rikleris, mano bendraklasiai – broliai Jonas ir Juozas Enskaičiai, Gediminas Mažeika, Romualdas Kulikauskas, Alfonsas Žvalionis, Virgilijus Urbutis. Gal esama dar galinčiųjų atpažinti ir šios nuotraukos kitus žaidėjus? Teko girdėti, kad JAV gyvenantys tautiečiai teiravosi apie Jurbarko futbolininką Urbšą. Gal ir jis čia galėtų būti?

Jonas JUŠKAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija