Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Italijoje jau atsisakoma
kalėdinių tradicijų

Praėjusią savaitę viena Italijos pradinė mokykla šiauriniame Trevizo mieste nusprendė, kad šiais metais vietoj tradicinio kalėdinio Jėzaus Kristaus gimimo spektaklio mokiniai vaidins Raudonkepuraitės istoriją. Mokytojų teigimu, ši pasaka yra puiki gėrio ir blogio kovos iliustracija ir neturėtų įžeisti musulmonų vaikų. Tradicinio mokyklos vaidinimo apie Kristaus gimimą buvo atsisakyta esą todėl, kad nebūtų įžeisti mokiniai musulmonai.

Kitoje mokykloje netoli Milano kalėdinio himno žodis „Jėzus“ buvo pakeistas žodžiu „dorybė“. Vinencos provincijoje buvo atšauktas geriausio Kristaus gimimo vaidinimo konkursas.

Pasipiktinimą dėl to išreiškė kai kurie Italijos vyriausybės ir Vatikano dikasterijų vadovai. Jie iškėlė klausimą, kiek tradicijų turės atsisakyti krikščionys, kad įtiktų imigrantams.

„Ar mes po truputį pradedame išprotėti? - klausė Italijos reformų ministras Robertas Kaledroli. - Ar dėl Alacho mes ketiname atsisakyti savo tikėjimo?“

„Mes privalome priimti kitatikius, tačiau jie turi toleruoti mūsų tikėjimą“, - teigė Vatikano popiežiškosios migrantų sielovados tarybos sekretorius arkivyskupas Agostinas Mačetas.

Italijos ministras ryšiams su parlamentu Karlas Džovanardis pareiškė, kad Italijos vyriausybė dar kartą patvirtina, jog prakartėlė yra svarbus simbolis, išreiškiantis nacionalinę priklausomybę, kultūrines ir istorines šaknis bei tradicijas. Ministras paminėjo, kad pirmąją prakartėlę dar 1223 metų Kalėdose sukūrė šv. Pranciškus Asyžietis, tad prakartėlė yra giliai įsišaknijusi itališkoje tradicijoje. Pasak ministro, niekas neprotestavo, kad kai kuriose mokyklose buvo atsisakyta Kalėdų Senelio, nes tai neitališka tradicija, tuo tarpu prakartėlė yra kažkas daugiau...

Popiežius Jonas Paulius II teigė, kad krikščionys turi gerbti skirtingas kultūras, tačiau pareiškė, kad dėl to negalima atsisakyti Evangelijos skleidimo ir savo tradicijų. Popiežius, kuris kovoja, kad Kalėdų šventėse nebūtų užmirštas Kristus, sekmadienį gynė Kristaus gimimo scenas, kurių kai kuriose Italijos mokyklose atsisakoma, siekiant neįžeisti kitų religijų atstovų. „Juk tai - mūsų kultūros dalis, o svarbiausia - ženklas tikėjimo Dievu, kuris atėjo iš Betliejaus ir gyvena tarp mūsų, - sakė Popiežius sekmadienio pamaldose. – Didelė ar maža, paprasta ar tobula Kristaus gimimo scena reiškia įprastą, išraiškingą Kalėdų pristatymą“, – aiškino Šventasis Tėvas. Taip jis kalbėjo šventindamas Jėzuliukus, kurie bus padėti prakartėlėse bažnyčiose, mokyklose, namuose.

Pagal VR, Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija