Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vaikystės spindulių neužgoš grėsmingiausia juoduma

Rašytojos mažasis kaimynas
Justas Puodžius skaito
kūrinėlį iš jos knygos
„Mūsų skaitinėliai“.
Iš kairės sėdi: Vaikų
literatūros muziejaus
darbuotoja Danutė
Žilionienė, vedėja Daiva
Šarkanauskaitė, rašinio
autorius Vladas Vaitkevičius
ir Marija Macijauskienė

Ne vienas Kauno pradinukas ilgai atsimins lapkričio 17-ąją. Tądien jis, mokytojų atlydėtas į Vaikų literatūros muziejų, galėjo kiek širdis geidžia bendrauti su poete, eseiste, atsiminimų rašytoja, buvusia ilgamete Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktore Marija Macijauskiene, pristačiusia ką tik leidyklos „Naujasis amžius“ išleistą savo pirmąją knygelę vaikams „Mūsų skaitinėliai“. Su rašytoja ir kitais renginio svečiais klausytojus supažindino muziejaus vedėja Daiva Šarkanauskaitė.

Šio rašinio autorius, pridėjęs nagus prie „Mūsų skaitinėlių“ knygelės redagavimo, glaustai nupasakojo priešistorę, kūrybingą bendradarbiavimą su autore ir originaliai knygelę iliustravusia dailininke Tayda Balčiūniene. Beje, jos duktė Taida Balčiūnaitė piešė straipsnio autoriaus 1982-aisiais išėjusio pirmojo eilėraščių rinkinėlio „Medžiai prie namų“ viršelį. Tai sužinojau ir su dailininkės motina T.Balčiūniene susipažinau, po dvidešimt dvejų metų padėdamas M.Macijauskienės „Mūsų skaitinėliams“ kuo greičiau atsidurti mažųjų skaitytojų rankose ir sušildyti juos iš knygelės plūstančia meile žmogui, gyvulėliui, medžiui ir augalui. Visi sutiks, jog meilės niekam niekada nebuvo ir nebus per daug. Ypač dabar, kai vienur gal per ilgai trunkanti pragmatizmo sausra tiesiog išdegina mūsų tutiečio sielos gyvastingumą, kitur, žiūrėk, šiaurūs materializmo vėjai lenkia jį prie žemės, o jis, regis, ir nenori pakelti žvilgsnio į dangų, į dvasines vertybes dažnai atsainiai numoja ranka.

M.Macijauskienė įdomiai ir sąmojingai vaikams papasakojo labiausiai atmintin įsirėžusius jos nelengvos vaikystės ir tolesnio gyvenimo epizodus ir nutikimus, dar kartą pasidžiaugė, prisiminusi, kaip gerai jos, septynmetės, eilėraščius kadaise įvertino kunigas ir poetas Mikalojus Šeižys-Dagilėlis, kuriuos jam įteikė jaunutės poetės tėvelis. Paskui rašytoja nuoširdžiai padėkojo „Mūsų skaitinėlių“ leidėjams ir ilgai atsakinėjo į lyg iš gausybės rago pasipylusius pačius netikėčiausius vaikų klausimus. Poetės paklausti, ar jiems neprailgo klausytis, jie kaip vienas sušuko: „Ne!“ Mažųjų klausytojų entuziazmo paakinti, muziejininkė Danutė Žilionienė, M.Macijauskienės septynmetis kaimynas Justas Puodžius, besimokantis muzikos, ir šių eilučių autorius paskaitė po vieną jos knygelės kūrinėlį.

„Mūsų skaitinėlių“ sutiktuvėse dalyvavusi žymi skulptorė Jadvyga Mozūraitė-Klemkienė, su kuria poetė artimai draugauja nuo 1959 metų, pasidžiaugė bendra M.Macijauskienės ir T.Balčiūnienės sėkme, jų išpuoselėtu „kūdikėliu“, šiek tiek pravėrė savo dirbtuvių duris, užsiminė apie naujus kūrybinius sumanymus.

Pastabios ir jautrios plunksnos M.Macijauskienei palinkėjo ir gaivią rožę įteikė iš kito kultūros renginio atskubėjęs Maironio lietuvių literatūros muziejaus darbuotojas poetas Alfas Pakėnas.

Šia neeiline proga Vaikų literatūros muziejaus organizuoto vaikų rankdarbių konkurso „Lietuvių vaikų literatūros herojų galerija“ kai kuriems susitikime su poete M.Macijauskiene dalyvavusiems laureatams ir prizininkams buvo įteikti padėkos raštai. Konkursui daugiausia įvairių Kauno mokyklų pradinių klasių moksleiviai buvo pateikę daugiau kaip du šimtus darbų. Lapkričio 9-ąją iš jų muziejaus antrajame aukšte buvo eksponuota paroda, veiksianti iki Naujųjų metų.

Nutolo ir nutilo vaikų balsai ir žingsniai, bet liko neįkainojamos laimės akimirkos, kurias išsaugojo ir jiems padovanojo rašytoja M.Macijauskienė.

Vladas VAITKEVIČIUS

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija