Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Rašymas – tik būdas suprasti

Rašytoja Vanda Juknaitė
skaito ištrauką iš naujausios
savo eseistikos knygos

Varėnos viešojoje bibliotekoje įvyko skaitytojų susitikimas su rašytoja, dramaturge, pedagoge Vanda Juknaite.

Literatūrinio vakaro metu rašytoja šiek tiek praskleidė savo kūrybinių sumanymų užsklandą, ir varėniškiai skaitytojai turėjo puikią progą bent truputį pajusti rašytojos matomą ir įsivaizduojamą pasaulį.

Savos kūrybos vakare rašytoja skaitė keletą ištraukų iš naujausios eseistikos knygos ,,Išsiduosi. Balsu“, su kurios herojais – artimųjų atstumtais ir nelaimingais gatvės vaikais – rašytoja bendravo ir dirbo Atgimimo pradžioje. V.Juknaitė sakė, kad šiame kūrinyje norėjo parodyti ne tik dar vieną pūliuojančią atgimusios Lietuvos žaizdą, bet ir tai, kad tų švelnumo niekad savo trumpame gyvenime nemačiusių ketverių – dvylikos metų vaikų širdelės taip pat atviros meilei, žmogiškumui ir orumui. Pasak jos, orumas jiems yra vienintelis turtas, kurį jie turi. Galbūt todėl pati švenčiausia tų vaikų priesaika skamba paradoksaliai (daugelis savo motinų nėra net matę): ,,Prisiekiu motinos širdim“.

Skaitytojams pasidomėjus, kodėl rašytoja pasirinko beglobių vaikų temą, ji paaiškino: ,,Visų atviriausias yra bejėgio žmogaus veidas“. Tai suvokti priverčia sunki, savo tema ir stiliumi tarsi kardu per patį geluonį kertanti V.Juknaitės kūryba.

Kaip sakė pati rašytoja, ji rašanti tik stipraus sukrėtimo akimirką ir rašymas jai esąs pakankamai skausmingas procesas. Rašytojos kūrybai, skaitytoją žeidžiančiai problemos akivaizdumu ir aštrumu, abejingų nelieka.

Kaip tik todėl jos knygos išverstos į daugelį pasaulio kalbų, drama „Formulė“ pastatyta Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, o pagal apysaką „Stiklo šalis“ pastatytas filmas. V.Juknaitės kūryba – tarsi atvira, pulsuojanti žaizda, prie kurios skaudu prisiliesti, tačiau ir pamiršti jos neįmanoma, nes skaitytojui jautriausias sielos stygas užgauna skaudžios temos: beglobiai gatvės vaikai, moterystės ir motinystės drama. Negausi, bet svarbi V.Juknaitės proza jau įrašyta į mokyklines programas.

Rašytoja, apdovanota Žemaitės, J.Paukštelio, J.Grušo, G.Petkevičaitės-Bitės, Lietuvos vaikų fondo literatūrinėmis premijomis, pripažino, kad gautos premijos ir knygų likimas jai nelabai rūpi. Svarbiausia, kad yra pripažįstamos jos brangintinos vertybės.

Rūta AVERKIENĖ

Varėna

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija