Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Neliūdėk, širdie, žiedai dar nenuvyto…“

Kalvarijos literatų klubas „Rasa“ būrin sukvietė žmones, kuriančius, ieškančius ir mylinčius lietuvišką žodį, knygą. Čia susirinko poetai Albinas Slavickas, Zita Dzidolikienė, Marija Mikalauskienė ir atstovai iš keturių literatų klubų: „Girių versmė“ (Kazlų Rūda), „Sietynas“ (Marijampolė), „Tėkmė“ (Alytus), „Jotvingis“ (Lazdijai).

„O tu imi ieškot šviesos akyse ir širdies šiluma dalytis“, - šiais žodžiais renginį „Rudens spalvos“ pradėjo Raimonda Jurčenkienė. Renginio pradžioje ir tarpuose tarp poezijos posmų švelniais muzikos garsais virpino sielos stygas muzikės Ilona Mackevičienė ir Ausma Sakalauskaitė. Renginys vyko Kalvarijos parapijos salėje.

Pirmi „Pavasario varpeliai“, suskambėję rudenį, buvo Kalvarijos krašto moksleiviai. Taip pavadinta jų pristatoma kūrybos knygelė. Joje sudėta 28 jaunųjų poetų kūryba. Eilėraščius skaitė antrokai, trečiokai ir vyresni - iki pat vienuoliktokų. Gražu, kai iš mažų širdelių veržiasi gyvas lietuviškas žodis. Čia ir mažas šunelis „Pikutis neloja“, čia „parskridus antelė/ susuko lizdelį/“. „Ežiukas turi daug paslapčių“ ir „Beržas myli mus visus“. Prasmingi meilės ir padėkos žodžiai senelei, kurios „veidas raukšlėtas,/ Bet širdis liks visad jauna“. Pirmoji meilė ir laiminga, ir nelaiminga, jaunystės žavesys… Meilė lietui, žvaigždei, dangui ir žemei. „Mintys, kaip upė, vis bėga tolyn… ir gula ant popieriaus lapų. Viskas dar ateityje“.

Po mažųjų pasirodymo išsirikiavo Kalvarijos literatų klubo „Rasa“ almanacho „Rudens mėnesienoj“ kūrėjai. Klubo pirmininkė Asta Jankeliūnienė pasakojo, kad klubui priklauso 25 nariai, bet aktyviai jo veikloje dalyvauja dvylika. Abi poezijos knygelės (vaikų ir suaugusiųjų) skirtos Kalbos ir knygos metams pažymėti. „Rudens mėnesienoj“ yra trečias klubo almanachas. Jo įvade rašoma: „Kūryba – kaip pats gyvenimas: nebūtinai tobula ar steriliai išgryninta, bet tikra, nesumeluota, sava…“ Knygelėje išspausdinta dvylikos literatų eilėraščiai. Šventėje jie skaitė žodžius: „Dyvina ši kalba – ji visus glamonėja/ tarsi rankas mamos, sako, čia Lietuva“. Prisiminė motinas – tvirčiausias uolas: „Tai Ji – motinėlė,/ Ji – liepa prie kelio,/ Bitelė darbštuolė, tarp žemės žiedų“.

Nemažai nostalgiškų eilučių skyrė praeičiai, kaip „Po laiko dalgiu/ gula prisiminimai,/ dar rasoti,/ dar šilti…“; „O laiko tiltuose jau gilios pėdos“,…/ - „O širdyje jaunystė…/ Neves keliu./ Nuves dainoj“.

Eidami gyvybės ir laiko erdve, merkdami draugų vardus į laiko vazą, sutiko „artoją“, kur „Vaga nesibaigia…/ O prakaito neužteks visam laukui aplaistyt…“ Surado daug gerumo spalvų: gailesčio ašarą, šypsnį, meilės lašą ir laimės akimirksnį. „Gerumo spalvų niekada nebūna per daug“. Paliko praviras duris, kad galėtų ateiti „pasisekimas, džiaugsmas, meilė…“ O „vienatvė, nuoskaudos, pavydas“ išeitų pro praviras duris.

Visi renginio dalyviai gavo abi knygeles dovanų. Kazlų Rūdos literatų klubas „Girių versmė“ jungia apie 20 aktyvių narių. Klubo pirmininkė Vitalija Kavaliūnaitė-Filipova paskaitė vieno sakinio miniatiūrą, kuri sujungė praeitį, dabartį, dangų ir žemę, „Išniekinta žemė neduos vaisių“. Klubo narė Džiuljeta Šepienė atrado keturis angelus: meilei, širdžiai, sąžinei, tėviškei. Miške stovi du angelai – medžiai ir vienas į kitą žiūri. Tai angelai meilei ir širdžiai. Prie plento į Marijampolę – kiti du – sąžinei ir tėviškei.

Poetė iš Marijampolės M.Mikalauskienė labai jaučia nostalgiją Dzūkijai. Mat Būdvietis – jos gimtinė. Pastaruoju metu visą save atiduoda kūrybai. Išleido poezijos knygeles „Ieškau savęs“, „Pavasario piligrimai“. Ji sakė: „Vieni žodžiai gydo, kiti žeidžia. Gyvenimas yra toks, kokį matome. Jei Dievo nėra širdyje, tai Jo niekur nesurasime“. Papasakojo legendą: „Dievas leido žmonėms pajusti Jo meilę ir šviesą, bet jie nepanoro gyventi su savo bėdom. Žmonės prašė Dievo: „Paslėpkit meilę giliai žmogaus širdyje“.

Lazdijų „Jotvingio“ klubas irgi dalyvavo šventėje. Kaip pasakojo klubo pirmininkas Ričardas Lapaitis, atvyko vienuolika literatų. Klube - 60 narių. Šiais metais išleistas almanachas „Prie Lazdijos“. Laukiama pasirodant naujo almanacho, kuriame bus daugiausia jaunimo kūriniai. Klubo pirmininkas yra laisvasis žurnalistas. Dirbęs rajono ir šalies laikraščiuose, išgyvenęs karo žiaurumus Čečėnijoje, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys. Aktyviai ieško naujų kūrėjų ir skatina visus kurti.

Renginyje savo kūrybą pristatė visi jotvingiečiai: jauniausios poetės dvylikametė Erika Vasiliauskaitė ir trylikametė Kristina Kalinauskaitė, šešiolikametė Jurgita Valentaitė. Skambėjo labai savitos Nerijaus Kochausko, Jolitos Sidaraitės, Vilniaus rašytojų sąjungos skelbto konkurso moksleiviams laureatės, eilės. Brandžios poezijos posmais prisistatė Asta Stralkuvienė, Lina Stankevičienė, Gintarius Vžesniauskas, Ričardas Lapaitis. Pristatymą paįvairino klubo narys Irmantas Patackas. Jis, pritariant gitarai, dainavo savo kūrybos dainas. Pats rašo eiles ir kuria muziką.

Suvirpino klausytojų sielų stygas poetų Z.Dzidolikienės ir A.Slavicko kūrybos eilės. Pastarasis kalbėjo: „Kalba – tauriausias turtas mūsų, neatimamas svetimų“. Jis dabar rašo apie knygnešius. Keletą knygelių padovanojo rengėjams.

Marijampolės literatų klubui „Sietynas“ atstovavo penki literatai. Klubo pirmininkė Irena Vaičiulytė-Bradaitienė papasakojo, kad klube yra 18 narių. Šiais metais laukia ketvirto savo almanacho. Per kiekvieną pristatymą Irena, pritariant gitarai, dainuoja vis naujas, maždaug prieš savaitę pačios parašytas dainas. Ji dar vairuoja lengvąjį automobilį ir sunkų sunkvežimį Europos keliais, sportuoja. Savo knygoje „Tarp akordų“ Irena rašo:

Aš moteris –
Silpna, mažytė…
Aš moteris,

Bet argi taip svarbu,
Kad aš silpna?.. –
Nedrįskite manyti! –
Jus nukryžiuosiu gerumu.

„Armonikos“ ansamblis dainuoja daug dainų, kurių žodžius parašo marijampolietė Birutė Žilinskaitė-Papečkienė. Jos eilėraščių posmais per televiziją žmonės sveikina artimuosius.

Brandžiausias ir daugiausia narių turintis – Alytaus literatų klubas „Tėkmė“ (47 nariai). Tai literatai iš Druskininkų savivaldybės, Lazdijų, Alytaus, Varėnos rajonų. Šventėje dalyvavo keturi nariai. Klubo pirmininkė – Emilija Lukšytė-Krušinienė. Ji Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos žurnalo „Dainava“ redakcinės kolegijos narė. Laikraštyje „Dainavos žodis“ klubas turi savo puslapį. Svečiavosi Punske, Suvalkuose. Savo kūrybą literatai skaitė Vilniaus mokytojų namuose, Lietuvos rašytojų sąjungos klube ir kitur. „Kolei beržai žaliuos,/ ežerai tyvuliuos,/ Tolei tauta, jos kūryba gyvuos“, - rašo Emilija savo poezijos knygelėje „Prakalbinsime laiką“. Prisistatymą užbaigė žodžiais: „Neįsileiskime rudens į širdį“. Jau ne viena jos poezijos knygelė surado kelią į skaitytojų širdis.

Klubo narys mokytojas Jonas Šukys, pritardamas sau gitara, dainavo poetų eilių posmus. Jis pats kuria rimtą muziką ir rašo eiles.

Šventės rengėjams dėkojo Marijampolės apskrities, Kalvarijos savivaldybės leidyklos „Piko valanda“ atstovai. Ir tik graži rudeninė puokštė, virpindama lapų auksą, priminė, kad gamtoje – ruduo.

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ,
Lazdijų „Jotvingio“ klubo narė

Kalvarija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija