Atnaujintas 2004 gruodžio 24 d.
Nr.97
(1300)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ypatinga naktis

Šiaulių vyskupo sveikinimas

Besibaigiant metams, gruodžio 24–osios vakarą, visa Lietuva susėda prie švento Kūčių stalo. Kad galėtų pabūti drauge ir pasidalyti sulaužyta nerauginta duona susitaikymo, atleidimo, geravališkumo ženklan. Tą naktį bažnyčiose susirinkę tikintieji vieni kitiems iš naujo paskelbia apie didį džiaugsmą: „Šiandien Dovydo mieste jums gimė Išganytojas. Jis yra Viešpats Mesijas. Ir štai jums ženklas: rasite kūdikį, suvystytą vystyklais ir paguldytą ėdžiose” (Lk 2, 10 – 12).

Lietuvių genijus negalėjo gražiau apgiedoti Kalėdų:

Tyliąją naktį
Balsas sugaudė.
Piemenys, kelkit,
Dievas užgimė!

Tyliąją naktį… Tūkstantmečiai praėjo nuo tos nakties, taip labai panašios į kiekvieną mūsų naktį, kupinos ramybės, visai kūrinijai dovanojančios poilsį. Tačiau ta naktis milijonams žmonių visame pasaulyje yra ypatinga naktis – Dievo gimimo žmogumi naktis. Vis klausiu savęs: kodėl Dievas pasirinko naktį ateiti į mūsų žemę? Kodėl Jo atėjimas buvo toks paprastas, toks, kaip kiekvieno iš mūsų? Kodėl Jo atėjimas buvo toks tylus, koks kūdikio gimimas būna tolimame kaime ir dar tvarte?

Pačiame Advento viduryje, gruodžio 14–ąją, minėjome Bažnyčios mokytoją kunigą šv. Kryžiaus Joną. Jis tegul atskleidžia mums Kalėdų nakties tylos prasmę:

Tyla yra romumas:

kai neatsakai į įžeidimus, kai nereklamuoji savo teisių, kai palieki Dievui savo apgynimą ir savo garbę!

Tyla yra taurumas:

kai nepasakoji apie savo brolių ir seserų nuodėmes, kai atleidi, nesiknaisiodamas po praeitį, kai nesmerki, bet užtari širdyje.

Tyla yra kantrumas:

kai kenti nedejuodamas, kai neieškai žmogiškos užuojautos, kai kantriai lauki, kad pasėta sėkla ramiai dygtų žemėje.

Tyla yra nuolankumas:

kai nekalbi, leisdamas pasireikšti broliams ir seserims, kai naudojiesi visomis Dievo dovanomis, kai nebijai, jog tavo veikla bus blogai suvokiama, kai neliūdi, jei tavo pasiekimų garbė priskiriama kitiems.

Tyla yra tikėjimas:

kai tyli, pripažindamas, jog veikia Dievas, kai atsisakai pasaulio triukšmo, kad liktum Dievo artumoje, kai neieškai žmonių supratimo, nes tau gana, kad tave pažįsta Dievas.

Tyla yra išmintingumas:

kai atsimeni, jog turėsime duoti apyskaitą už kiekvieną nenaudingą žodį, kai neužmiršti, jog Šėtonas laukia kiekvieno neprotingo tavo žodžio, kad galėtų tau pakenkti ir nužudyti tave.

Pagaliau, tyla yra adoracija:

kai apkabini savo kryžių, neklausdamas, kodėl jis tau skirtas, bet giliai širdyje suvoki, kad tai – vienintelis teisingas kelias.

Šiuose šv. Kryžiaus Jono pamokymuose matau visą Evangeliją, kurią paprastais žodžiais paskelbė Jis, užgimęs Betliejaus nakties tyloje ir ramybėje. Šitais Džiugiosios Naujienos žodžiais susižavėję krikščionys du tūkstantmečius kursto pasaulio ateities viltį.

Nuoširdžiai linkiu jums, mielieji Šiaulių vyskupijos žmonės, kad persiimtume šventųjų Kalėdų nakties tylos ir ramybės pamokymais. Kad šitaip, Dievui padedant, keistume pasaulį, pradėdami nuo savo širdies, nuo savo namų, nuo savo darbų, nuo savo svajonių.

Prasmingų Kristaus Užgimimo švenčių, Dievo palaimintų Naujųjų metų!

Iš širdies visus jus laiminu

Eugenijus BARTULIS,
Šiaulių vyskupas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija