Atnaujintas 2004 gruodžio 24 d.
Nr.97
(1300)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Skambėjo sakralinės giesmės

Gražiai šioje šventėje
debiutavęs Šilutės dekanato
Vainuto bažnyčios jaunimo
choras su savo vadove
Maryte Juškevičiene (kairėje)
ir šios sakralinių giesmių
šventės pradininku Vainuto
klebonu kun. Kazimieru
Žąsyčiu po koncerto
ir apdovanojimo

Suorganizuoti vos ne visos Žemaitijos jaunimo bažnytinių chorų ir bendrojo lavinimo mokyklų moksleivių kolektyvų sakralinių giesmių šventę Kvėdarnoje (Šilalės dekanatas), sutampančia su šios parapijos Švč. Mergelės Nekaltojo Prasidėjimo tituliniais atlaidais ir Advento pradžia, sumanė buvęs Kvėdarnos (dabar Šilutės dekanato Vainuto) parapijos klebonas kun. Kazimieras Žąsytis. Jis yra šios (jau tapusios kasmete) penktosios sakralinių giesmių šventės Kvėdarnoje pradininkas. Dabar jau šio renginio organizavimu rūpinasi dabartinis Kvėdarnos parapijos klebonas kun. Julius Meškauskas, Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus vidurinė ir Žadeikių pagrindinė mokyklos, vadovaujamos direktorių Stasio Norbuto ir Bronislovo Aleksandravičiaus.

Gruodžio 5-ąją į Kvėdarną sugužėjo keturiolikos chorų ir ansamblių sakralinių giesmių giedorėliai netgi iš pačių atokiausių Žemaitijos kampelių – Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos propedeutinio kurso, t.y. būsimieji šios seminarijos klierikai, šiuo metu besimokantys Žemaičių Kalvarijoje, ir jų kurso vadovas kun. Jonas Ačas.

Šventė prasidėjo rytmetinėmis šv. Mišiomis, kurias aukojo Kvėdarnos Švč. M.Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios klebonas kun. J.Meškauskas, o įsimintiną ir širdingą pamokslą jaunimui pasakė kun. J.Ačas. Gražiai šioje šv. Mišių aukoje kun. J.Meškauskui talkino minėti propedeutinio kurso būsimieji klierikai ir visas pulkas Kvėdarnos parapijos berniukų bei mergaičių. Šventojo Rašto skaitinius išraiškingai skaitė propedeutinio kurso būsimieji klierikai Martynas Girininkas ir Stasys Blinstrubis.

Iškilmingą Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo titulinių atlaidų Sumą aukojo ir dar vieną pamokslą pasakė kun. J.Ačas.

Pasibaigus atlaidų iškilmėms bažnyčioje, visi susirinko į Kvėdarnos K.Jauniaus vidurinę mokyklą, kur prasidėjo penktoji tradicinė sakralinių giesmių šventė. Šilalės rajono meras Valdemaras Jasevičius nuoširdžiai pasveikino visus atvykusius į šią šventę.

Pirmieji į sceną pakilo Telšių rajono Viešvėnų pagrindinės mokyklos moksleiviai, pakiliai pagiedoję dvi sakralines giesmes „Te žemė ir dangus gieda Tau“ ir „Viešpatie, meilė Tavoji šviečia“.

Po jų taip pat labai gražiai pasirodė Kvėdarnos pradinės mokyklos 4a klasės mokinių ansamblis, atlikęs du sakralinius kūrinėlius (vad. mokyt. Angelė Grikšienė). Klausytojai nuoširdžiai plojo Žemaičių Naumiesčio vidurinės mokyklos dainorėliams. Maloniai nustebino Šilalės rajono Pajūrio vidurinės mokyklos moksleivių itin puikiai atliktos sakralinės giesmės (vad. Sigita Oleandrienė). Koncerte dalyvavo vienintelis suaugusiųjų, t.y. Kvėdarnos pradinės mokyklos mokytojų – moterų ansamblis, kuris savo puikiu sakraliniu giedojimu papuošė visą šventinę programą. Šventėje dalyvavo dar du Kvėdarnos K.Jauniaus vidurinės mokyklos moksleivių kolektyvai – merginų ir mišrus ansambliai (vad. mokyt. Regina Stasytienė). Malonu buvo klausytis Kelmės rajono Pakražančio vidurinės mokyklos moksleivių atliekamų dainų (vad. mokyt. Jūratė Švikuvienė). Klausytojus maloniai nuteikė Šilalės meno mokyklos Kvėdarnos filialo moksleivių choras, pagiedojęs L.Abariaus „Malimo maldą“ ir D.Krasauskienės „Naktie šventa“ (vad. Diana Kalnikienė ir Dalia Krasauskienė). Kaip ir kasmet, taip ir šiemet šauniai pasirodė Šilalės rajono Žadeikių pagrindinės mokyklos mergaičių ansamblis (vad. mokyt. Gražina Pamedytienė). Aktyviai šioje šventėje dalyvavo Laukuvos N.Vėliaus gimnazijos giedorėliai, meniškai pagiedoję sakralines giesmes „Šlovinkim Viešpatį“ ir „Jėzus čia“. Šiuos giedotojus parengė ir pats programoje su gitara akompanavo jų vadovas Aivaras Šimkus. Puikiu giedojimu, gražiai pasipuošę savo sakralinių giesmių programą atliko Kaltinėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios jaunimo choras „Liepsnelė“, kurį parengė ir jau nebe pirmus metus tokioje šventėje dalyvauja Gražvydas Gasparavičius. Šios šventės įkūrėjas, dabar Šilutės dekanato Vainuto parapijos klebonas kun. K.Žąsytis atsivežė gana nemažą Vainuto bažnyčios chorą, kuriam jau septintus metus vadovauja Marytė Juškevičienė. Tai išties gražus vainutiškių debiutas šioje šventėje.

Baigiamąją sakralinių giesmių dalį labai gražiai vainikavo visų chorų ir ansamblių bendrai sugiedota giesmė „Laimink, Dieve, mūsų susirinkimą“.

Šią įspūdingą sakralinių giesmių šventę apibendrino ir ją teigiamai įvertino kun. J.Ačas. O Kvėdarnos bažnyčios klebonas kun. J.Meškauskas visiems dalyvavusiems chorams ir ansambliams bei jų vadovams įteikė padėkas su Kvėdarnos bažnyčios atvaizdu.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Kvėdarna, Šilalės rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija