Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kardinolas nuteistiesiems linkėjo šiltų Kalėdų ir vilties

Kardinolas Audrys Juozas
Bačkis lankė Lukiškių kalėjimo
vienutėse ir dvivietėse kamerose
gyvenančius nuteistuosius
iki gyvos galvos, kiekvienam
dovanojo po trumpą katekizmą,
kalėdaičių, kūčiukų,
mandarinų ir arbatos.

Gruodžio 23-iąją Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis lankė Lukiškių kalėjimo vienutėse ir dvivietėse kamerose gyvenančius nuteistuosius iki gyvos galvos. Pasikalbėjęs su kiekvienu atskirai, kardinolas dovanojo po trumpą katekizmą, kalėdaičių, kūčiukų, mandarinų ir arbatos. ”Į tokią vietą atėjus visuomet suskausta širdį - nesvarbu, ar žmonės patys sau susigadino gyvenimą, ar aplinkybės taip susiklostė, kad neteko laisvės”, - sakė kardinolas. Jo teigimu, ypatingas dėmesys atskirtiems nuo artimųjų prieš šventes reikalingas todėl, kad Kalėdos - šeimų šventė, ir nuteistiesiems, atstumtiesiems kaip niekad trūksta artumo. Susitikime su kalėjimo pareigūnais kardinolas linkėjo nesiliauti į kiekvieną nuteistąjį žiūrėjus kaip į žmogų, nes „įsikūnijęs Dievas už visus mirė ant kryžiaus”.

Šventes praleisiančioms tarnyboje moterims ir vyrams ganytojas perskaitė savo mėgstamiausią skaitinį apie paklydėlio sūnaus sugrįžimą pas tėvą, pridurdamas, kad dažnai ir šiandien į Dievą atsigręžiame tik viską praradę. Nuteistiesiems kalėjimo koplyčioje kardinolas aukojo šv. Mišias, tačiau jose galėjo melstis tik maža dalis netekusiųjų laisvės.

Kaip sakė Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktorius Aleksandras Davidonis, pamaldose dalyvavo nuteistieji, kuriems suteikta teisė laisvai judėti po įstaigos teritoriją. Lukiškių kalėjime ūkio darbams palikti 85 nuteistieji gauna atlyginimą, be to, už gerą elgesį jiems suteikiama galimybė anksčiau išeiti į laisvę. Pasak kalėjimo administracijos, paprastai šie žmonės valgyti Kūčių sėda drauge. Kiti šventes pasitinka kamerose.

Nors kalėdinis kalėjimo valgyklos meniu niekuo nesikeičia nuo kasdieninio, per šventes nuteistųjų stalas nebūna tuščias. „Pagal įstatymą nuteistiesiems leidžiama papildomai gauti maisto siuntinių, kurių prieš šias šventes patrigubėjo. Vien Kūčių išvakarėse nuteistiesiems artimieji perdavė 300 siuntinių - apie tris tonas maisto”, - sakė A. Davidonis. Šv. Kalėdas Lukiškėse sutiko apie 1100 nuteistųjų ir suimtųjų. 75 įkalinti iki gyvos galvos.

Su Vilniaus antrųjų pataisos namų gyventojais kardinolas A.J.Bačkis susitiko gruodžio 30-ąją. Po šv. Mišių, kurias jis aukojo, studentės kaliniams rodė spektaklį apie laimingąjį princą, drauge su vienuolėmis dalijo šventinius paketus, kuriuose tradiciškai būna maisto ir labiausiai nelaisvėje reikalingų daiktų.

Iki Trijų karalių kardinolas aplankys onkologinėmis ligomis sergančius žmones, drauge su jais melsis Vilniaus universiteto Onkologijos institute.

Kaip kasmet, susitikimo su Bažnyčios vadovu laukia ir jam rengiasi Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ dienos centro „Vilties angelas” vaikai, nuolat kardinolo globojama neįgaliųjų šeimų bendruomenė „Tikėjimas ir šviesa”, taip pat saviškių atstumtos besilaukiančios moterys ir mamos su kūdikiais, kurios šventes sutiks Vilniaus arkivyskupijos „Motinos ir vaiko globos namuose”.

Pagal Eltą

Tomo Černiševo (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija