Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Atsigręžkime į Eucharistijoje
gyvenantį Kristų

Kauno arkivyskupo kalėdinis sveikinimas

x

Kalėdų naktį ar rytą mes drauge su Betliejaus piemenimis skubame pagarbinti žmonijos ilgai lauktą ir pranašų skelbtą dieviškąjį Kūdikį, pagaliau atėjusį pas mus, kad kiekvieną iš mūsų apdovanotų Dievo vaikų garbe.

Džiaugsmas užlieja mus, kai prisiliečiame prie šv. Kalėdų slėpinio. Šį džiaugsmą taikliai apibūdina apaštalas Paulius: „Bet kai pasirodė mūsų Gelbėtojo Dievo gerumas ir meilė žmonėms, jis išgelbėjo mus (...) iš savo gailestingumo“ (Tit 3, 4). Iš tikrųjų Kalėdos yra didelio džiaugsmo šventė, primenanti mums, jog gimė Kūdikis – Dievo Sūnus, sunaikinęs žmones slėgusį nuodėmės jungą (plg. Iz 9).


Su Jėzumi pradėkime kiekvieną
naują dieną

Panevėžio vyskupo kalėdinis laiškas tikintiesiems ir kunigams

Mieli Broliai Seserys,

Jėzaus Gimimo dieną angelai linki Jums ramybės. Ir aš, Jūsų vyskupas, linkiu Jums Kristaus ramybės, meldžiuos už Jus, laiminu Jus; linkiu meilės, gerumo ir ypatingos Dievo palaimos. Meldžiu, kad Dievas saugotų Jus nuo suklydimų ir skausmo, kad kas rytą pakiltumėte su naujomis jėgomis ir su Jėzumi pradėtumėte kiekvieną naują dieną. O Jėzus sako: „Duodu jums savo ramybę, ne taip, kaip duoda pasaulis“ (Jn 14,27).


Kad visus paliestų Kalėdų šventės dvasia

Lietuvos Vyskupų Konferencijos delegato užsienio lietuviams katalikams kalėdinis laiškas

Broliai ir seserys Kristuje,

Mes norėtume pamatyti Jėzų (Jn 12,21).

Bažnyčiai besiruošiant Pasaulio jaunimo dienoms Kelne, Vokietijoje, kurios vyks 2005 metų rugpjūčio mėnesį, popiežius Jonas Paulius II pasirinko temą: „Mes norėtume pamatyti Jėzų” (Jn 12, 21).

Mes dažnai ieškome ir norime pamatyti Jėzų Kristų toli nuo savęs, pamiršdami, kad Jis yra su mumis, ypač Eucharistijoje, o taip pat ir visuose kituose sakramentuose, Šventajame Rašte, mūsų parapijose, sąjūdžiuose, bendruomenėse ir šventėse.


Pašventinta Katedros aikštės prakartėlė

Vilniaus arkivyskupas kardinolas
Audrys Juozas Bačkis pašventino
Vilniaus Katedros aikštės prakartėlę
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Vėlų penktadienio vakarą, prieš Piemenėlių Mišias, pašventinta Vilniaus Katedros aikštės prakartėlė. Tradiciškai centrinėse miesto aikštėse statomos prakartėlės ne tik primena Dievo įsikūnijimo istoriją, bet ir sutelkia miestelėnus, miesto svečius. Kai kur Kalėdų laikotarpiu prie prakartėlių vyksta spektakliai.

Pasak menotyrininkės Sigitos Maslauskaitės, Vilniaus Katedros aikštės prakartėlės forma primena Kalėdų eglę, japonišką pagodą ir lietuvišką trobą. Kalėdų laikotarpio statinys simbolizuoja sakralinį pastatą su senovinio, tradicinio, lietuviško pastato elementais. Pagal krikščioniškos ikonografijos tradiciją, prakartėlėje vyrauja raudona, žalia ir balta - tikėjimo, vilties ir meilės spalvos. Pagrindinių jos personažų - Juozapo, Marijos ir kūdikėlio Jėzaus figūros - natūralaus dydžio, realistiškos, kad būtų suprantamos ir dideliems, ir mažiems.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija