Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

41-eri metai Suginčiuose

Kun. Česlovas Zažečkas
kunigystės šventimų
dieną (1948 m. spalio 31 d.)

1963 metų gegužę Kaišiadorių vyskupijos valdytojas (vyskupas komunistinės valdžios buvo nušalintas) kan. Povilas Bakšys į Molėtų dekanato Suginčių Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčią pasiuntė kun. Česlovą Zažecką. Ne visiems patiko aukštas, judrus, vidutinio amžiaus kunigas. Ypač į jį kreivai žiūrėjo vietinė valdžia. Kunigas, kilęs nuo Kaišiadorių, buvo persekiojamas komunistų, kurie pabrėždavo, jog jis -liaudies priešas. 1948 metais baigęs Kauno kunigų seminariją, kun. Č.Zažečkas įsitraukė į laisvės kovotojų gretas, buvo teistas. Kalėjo Kemerovo lageriuose. Kunigas ir kiti inteligentai iš Lietuvos buvo blaškomi iš vieno lagerio į kitą, nes jie kėlė nerimą prižiūrėtojams, kad nesukeltų sąmyšio tarp kalinių. (Tarp nuteistųjų Kemeravo lageriuose buvo ir garsus Lietuvos dainininkas Antanas Kučingis.)

Kemerovas – Kuznecko akmens anglies baseinas, tad kaliniai dirbo akmens anglies šachtose, statybose, vietinės pramonės įmonėse. Lageriuose daug prakaito išliejo, patyrė bado bei kančių ir kun. Č.Zažeckas. Tačiau jis nepalūžo, nenuleido rankų kovoje dėl Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės.

Suginčių krašto tikintieji prieš 41 metus maloniai sutiko buvusį politinį kalinį. Tačiau komunistai ir ateistai jo nemėgo. Kun. Č.Zažeckui čia buvo ne vienas sunkus išbandymas ir išgyvenimas. Niekas nežino, kodėl degė namas, kuriame gyveno kunigas, kodėl buvo nužudyta kunigo šeimininkė. Gal tai KGB ar kitų sovietinių specialiųjų tarnybų darbas? Juk yra išaiškintas ne vienas atvejis, kai kunigai buvo pastumiami po važiuojančių automašinų ratais, organizuojamos autoavarijos ir kitos žiaurios priemonės, kad būtų atsikratyta aktyvių kunigų, laisvės kovotojų, katalikybės skleidėjų, „Katalikų Bažnyčios kronikos“ platintojų bei kitų sovietinei santvarkai nepageidaujamų dvasininkų.

Tačiau kun. Č.Zažeckas nepabūgo grasinimų ir iš Suginčių niekur neišvažiavo. Kai būdavo labai labai sunku, pasiimdavo meškerę ir išeidavo prie ežero. Gamta, vanduo teikė ramybę, atgaivą, davė jėgų naujiems siekiams, sumanymams.

Suginčių medinė bažnytėlė statyta 1919 metais. Reikėjo ją tvarkyti, remontuoti, bet dėl remonto buvo daug problemų. Vietinė valdžia neleido atlikti svarbių ir labai reikalingų darbų. Siekis aiškus - tegul virsta, nebus bažnyčios, nereikės ir kunigo, kalėjusio Sibiro konclageriuose, kovojusio dėl Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės. Tačiau Dievo valia buvo galingesnė. Kun. Č.Zažečkas, lopydamas bažnytėlės stogą, darydamas kitą smulkų remontą, sulaukė nepriklausomybės laikų, ir kunigas tapo ne liaudies priešu, bet reikalingu sielų ganytoju.

Nuo 1990 metų pasikeitė kun. Č.Zažečko gyvenimas. Jis dirba laisvai, niekieno nevaržomas. Pagal galimybes suremontavo bažnyčią, į kurią renkasi daugiau tikinčiųjų. Ateina mokytojų, kuriems anksčiau buvo griežtai draudžiama peržengti bažnyčios slenkstį, mokinių, mažų vaikų. Vasarą organizuojama maldos diena neįgaliesiems, vyresniems žmonėms. Jie ne tik dalyvauja šv.Mišiose, bet ir susitinka su Kaišiadorių vyskupijos vyskupu Juozapu Matulaičiu, Lietuvos žmonių su negalia sąjungos Molėtų skyriaus pirmininke, Molėtų rajono tarybos nare Vlada Grybėniene, rajono savivaldybės, Suginčių seniūnijos ir kitais darbuotojais. Daug žmonių susirenka į atlaidus Suginčiuose ne tik iš savo, bet iš kitų parapijų, miestų.

„Mes labai džiaugiamės, kad pas mus jau daugiau kaip keturiasdešimt metų dirba klebonas kun. Č.Zažeckas, kurį nepaprastai gerbiame ir didžiuojamės, kad pavyko mums jį išsaugoti sunkiais raudonojo ateizmo metais, kada jis mus visą laiką stiprino, teikė dvasinių malonių“, - sakė Suginčių parapijos moterys.

Daug gerų žodžių apie jubiliatą kleboną kun. Č.Zažečką gali pasakyti šio krašto žmonės. Nedaug Lietuvoje tokių parapijų, kur kunigas dirbtų ilgiau nei 40 metų.

Pernai sukako 55 metai, kai kun. Č.Zažečkas baigė Kauno kunigų seminariją ir buvo įšventintas kunigu. Šįmet jis šventė garbingą 80 metų jubiliejų (gimė 1924 m. liepos 20 d.). Sugintiškiai ir kiti tikintieji linki klebonui geros sveikatos ir Dievo palaimos.

Algirdas MEILUS

Suginčiai, Molėtų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija