Atnaujintas 2005 sausio 5 d.
Nr.1
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lietuvos muzikos pasididžiavimas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Pianistė virtuozė
Mūza Rubackytė
Autoriaus nuotrauka

Kiekvienais metais Lietuvos muzikos pasididžiavimas arba, kaip dar vadina pasaulinio garso pianistę Mūzą Rubackytę, kultūros ambasadorė užsienyje, - vėl savo gimtajame Kaune. Per pastaruosius keletą metų, Advento metu, įžymioji pasaulio pianistė virtuozė visada koncertuoja Lietuvoje - Kaune ir Vilniuje. Šiemet menininkė į Kauną atvyko kartu su Šveicarijos dirigentu Stefanu Lano, kuris atvežė naują programą - savo naują simfoniją Nr. 3 „Eikasia“.

S. Lano muzikinę karjerą pradėjo kaip kompozitorius ir pianistas. Dar 1976 metais Niuporto festivalyje jis dirigavo savo Pirmosios simfonijos premjerą. Harvardo universitete apgynė filosofijos daktaro disertaciją iš kompozicijos ir muzikos teorijos. Kompozitoriui buvo paskirta JAV muzikos centro kompozicijos stipendija, BMI apdovanojimas už Pirmąją simfoniją bei Nacionalinės menų ir literatūros draugijos pirma premija už Koncertą fortepijonui ir pučiamųjų orkestrui. Netrukus jis pradėjo dirbti Vienos valstybinėje operoje, koncertavo Zalcburgo festivalyje, bendradarbiavo su Milano „La scala“ ir Barselonos „Liceu“ teatrais. S.Lano nuolat dirigavo pagrindiniuose operos centruose Vokietijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje. Pernai Vilniuje svečias koncertavo su pianiste M. Rubackyte ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Nacionaliniame operos ir baleto teatre dirigavo „Turandot“ spektaklius.

Vėl sugrįžusi į gimtąjį Kauną M.Rubackytė ekspresyviai atliko rusų kompozitoriaus Dmitrijaus Šoštakovičiaus (1906-1975) koncertą fortepionui ir orkestrui Nr.2, parašytą dar 1957 metais. Koncerto pertraukos metu „XXI amžiaus“ korespondentui žymioji pianistė papasakojo, kad jau trejus metus tęsiasi jos projektas su „Bethoven Archieves“ dalyvaujant Vilniaus kvartetui. 1996 metais buvo rasta L.van Bethoveno Ketvirtojo fortepijoninio koncerto kamerinė versija ir patikėta atlikti M.Rubackytei. Šis kūrinys jau skambėjo Prancūzijoje, Olandijoje, Liuksemburge, Italijoje, JAV, Belgijoje, Vokietijoje, Prancūzijos vasaros festivaliuose, įrašytas kompaktiniuose diskuose. M.Rubackytės koncertas Kaune buvo sutiktas ilgomis ovacijomis.

Tokių pačių aplodismentų susilaukė ir kompozitorius, dirigentas S.Lano, dirigavęs Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui, kuris pirmą kartą atliko šio kompozitoriaus Trečiąją simfoniją.

Pianistė M.Rubackytė yra ir pedagogė (profesorė), kultūros veikėja, tarptautinių konkursų steigėja bei žiuri narė. Kūrybingai darbuodamasi šiuose veiklos baruose, ji stengiasi propaguoti Lietuvos muziką ir formuoti teigiamą valstybės įvaizdį užsienio šalyse. 1994 metais kompanijai „Marco Polo“ išleidus M.Rubackytės įgrotų M.K.Čiurlionio kūrinių dvigubą kompaktinį albumą, lietuvių klasiko muzika tapo prieinama visam pasauliui. Pianistė yra parengusi ir įvairiuose festivaliuose atlikusi M.K. Čiurlionio styginių kvarteto transkripciją fortepijonui. Pernai ji surengė koncertų ciklą „M.K. Čiurlionis ir O. Milašius“ su garsia prancūzų kino ir teatro aktore Fransuaza Fabian. M.Rubackytė parengė dešimties valandų ciklą apie Lietuvos muziką, transliuotą per Prancūzijos pagrindinę radijo stotį „Radio France“. Pianistė dalyvauja Lietuvai svarbiausiuose renginiuose visoje Europoje.

Šiemet ji grojo rečitalius Lietuvos įstojimo į NATO (Bonoje) ir Europos Sąjungą progomis ir koncertavo Paryžiuje, Kopenhagoje, Berlyne, Hagoje bei kitur. Už šią veiklą M. Rubackytė apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro Kryžiumi ir Lietuvos Respublikos kultūros medaliu „Už nuopelnus Lietuvos kultūrai“.

Pasaulinę šlovę pelniusi pianistė pasirenka tokius kūrinius, kuriuos atlikdama savo virtuoziška technika tarsi suauga su pačia muzika ir susilieja su kerinčiais garsais supančioje aplinkoje, sakė po koncerto vienas Kauno chorų vadovų. Ir tai tiesa. Vokietijos laikraštis „Berliner Morgenpost“ šiemet rašė: „Mūza Rubackytė yra fortepiono poetė. Jos skambinimas gali virsti tikru siautuliu. „Apasionatoje“ ji savo jautria ranka tarsi maišo kunkuliuojantį raganos puodą... Kalbančiais klavišais pianistė perteikia sielos dramą, kurios atgarsiai juntami ir antrojoje dalyje“. Pilippas van den Boschas „CD Review“ rugpjūčio numeryje, rašo: „Pianistės grojimas ir įrašai pakelia mus iki dangaus“. Taip galima tęsti toliau įvairių laikraščių recenzijų ištraukas, ir visur – vien tik patys aukščiausi vertinimai.

Prancūzų muzikos kritikas Alanas Cochardas leidinyje „CD French Review“ rašo: „F.Listo „Klajonių metų“ M.Rubackytės versija mane tiesiog pribloškė. Tai nepamirštamas atlikimas, kurį vertėtų įamžinti marmuro paminklu... M.Rubackytė šį sunkų muzikos kūrinį įveikė perprasdama visą jo komplikuotumą...”

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija