Atnaujintas 2005 sausio 7 d.
Nr.2
(1303)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Raginama padėti cunamio aukoms

Milžiniškos bangos nuniokojo
Indijos pakrantę ir nusinešė
tūkstančius gyvybių

Cunamio suniokoti atostogautojų
namai Phi Phi saloje Tailande
EPA-ELTA nuotraukos

Cunamis nuniokojo Bandos
Ačecho miestą Indonezijoje.

Milžiniškas cunamis
nuniokojo Šri Lanką

Popiežius Jonas Paulius II dar kartą paragino tarptautinę bendriją pagelbėti potvynių katastrofos Azijoje aukoms.

„Tęsiantis kalėdinei atmosferai, aš raginu visus tikinčiuosius ir geros valios žmones dosniai prisidėti prie solidarumo taip smarkiai nukentėjusiems gyventojams“, - po visuotinės audiencijos Romoje pareiškė Katalikų Bažnyčios vadovas. Jis kreipėsi į žmones, ragindamas būti juos solidarius ir teigė, jog jaučiasi glaudžiai susijęs su daugybe sužeistųjų ir benamių ir meldžiasi už nesuskaičiuojamą galybę „siaubingos katastrofos” aukų.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Kolinas Pauelas, kuris lankėsi Indonezijos Sumatros saloje, galėjo pamatyti visą cunamio katastrofos, nusinešusios dešimtis tūkstančių gyvybių, siaubą. Sraigtasparniu virš nukentėjusių rajonų praskridęs K.Pauelas suprato, jog civilizaciją nuo pasaulio paviršiaus nušluoti sugeba ne tik žmogaus karinė galia. „Buvau kare, mačiau nemažai tornadų ir uraganų, dalyvavau daugelyje gelbėjimo operacijų, bet niekada neregėjau nieko panašaus, - sakė jis. - Negaliu suvokti to siaubo, kurį išgyveno žmonės, išgirdę artėjančios bangos garsą, o vėliau nunešti milžiniškų bangų”. Indonezijos Sumatros saloje cunamio bangos nusinešė 90 tūkst. gyvybių.

Jungtinės Valstijos nukentėjusioms valstybėms skyrė 350 mln. dolerių. Be to, JAV armijai tenka sunkiausia gelbėjimo operacijos naštos dalis.

Vakar Indonezijos sostinėje Džakartoje prasidėjo 26 pasaulio valstybių lyderių susitikimas, kuriame bus pamėginta atsakyti į klausimą, kaip išvengti dar vienos panašios katastrofos. Pagalbos tarnybų ir organizacijų darbuotojai daro viską, ką gali, kad būtų patenkinti pagrindiniai nukentėjusiųjų poreikiai. Negalutiniais duomenimis, katastrofa nusinešė beveik 150 tūkst. gyvybių.

Išsamiau apie pagalbą nuo cunamio nukentėjusioms šalims rašysime trečiadienio numeryje.

XXI, Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija