Atnaujintas 2005 sausio 12 d.
Nr.3
(1304)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Savaip matuojantis laiką ir pasaulį

Dailininkas Alvydas Stauskas
kalbasi su savo
kūrybos gerbėjais

Utenos kraštotyros muziejuje veikė Zarasų rajone, Dusetose, gyvenančio dailininko Alvydo Stausko akvarelių paroda. Pirmąją personalinę savo kūrybos parodą Utenos muziejuje dailininkas surengė prieš penkiolika metų. Prieš penketrius jo darbus buvo galima pamatyti Utenos kultūros centro meno galerijoje.

Kūrybą vadina gyveninio būdu

Uteniškiai meno mylėtojai gerai pažįsta dailininką Alvydą Stauską ir laiko jį savu. Alvydą keliskart per mėnesį, o kartais ir per savaitę galima sutikti Utenos gatvėse, pamatyti renginiuose, išvysti besišnekučiuojantį su draugais ar bičiuliais. Menininkas savaip matuoja laiką ir pasaulį, savo didelėmis akimis ir atvira širdimi perimdamas jo spalvas ir suteikdamas savų potėpių saulėtekiams ir saulėlydžiams, ramiems Aukštaitijos peizažams ir vėjyje šakas it rankas užlaužusioms sulaukėjusio gimtinės sodo obelims.

„Utenoj jaučiuosi tarp draugų ir pažįstamų, - sako A.Stauskas, kūrybą vadinantis gyvenimo būdu. - Norėčiau daugiau laiko skirti kūrybai, bet turiu tiek darbų ir sumanymų, kad dažnai niekur nebespėju.Tikriausiai reikia nuspręsti, kas aš esu. Kadaise labai norėjau būti dailininku. Siekiau to, - pasakoja A.Stauskas. - Šioje parodoje lankytojams rodau įvairių metų darbus, daugiausia sukurtus įvairiuose pleneruose Latvijoje ir Lietuvoje“.

Akvarelėse sustingęs laikas

Gyvenimas A.Stausko akvarelėse tarsi sustoja, bet tuo pat metu jis vyksta į paveikslą žiūrinčiojo mintyse ir jausmuose - prie gimtinės namelio žydinčių alyvų violetas nuskaidrina širdį, priversdamas sustoti pasaulio bėgsme, o tilteliai virš vandens sujungia realybės ir pojūčių pasaulį į harmoningą visumą, kurioje šviestamsiai šešėliai kuria ramią, tačiau paslapties kupiną erdvę.

Dailininkas yra davęs sau žodį rengti parodas kas penkeri metai - tai skatina nesustoti ir tobulėti. Jam, gamtos vaikui iš Jaskoniškių kaimo, gamta yra tikrasis įkvėpimo šaltinis, nušvintantis akvarelių spalvų tonais bei pustoniais ar fotografijose įamžintų medžių rievių išmintimi.

Suskamba tragiškos gaidos

Dailininkas Raimondas Gapšys apie A.Stauską rašo: „Per dvidešimt metų dailininkas su savo kūryba dalyvavo 72 parodose Lietuvoje, Latvijoje, Italijoje, surengė 21 personalinę parodą Lietuvoje, kūrė Lietuvoje ir Latvijoje surengtuose pleneruose.

Daugumos darbų motyvai - gimtosios Jaskoniškės, Dusetų apylinkės. Pamėgta technika - akvarelė, puikiai jaučiamas ir išnaudojamas kameriškumas ir lyrizmas. Peizažuose ryškios pastangos išsaugoti gamtos autentiškumą, kurti realybės įspūdį. Pastarųjų metų darbuose pastebima naujų tendencijų: nebelieka ankstesnio lyrizmo, suskamba tragiškos gaidos, juntamos iš kompozicijos įstrižainės, šviesos ir šešėlių žaismo, spalvos kontrastų ir formų“.

Širdies ir jausmų šviesa

„Man parodos yra susitikimai su žmonėmis, pasikalbėjimai, pabuvimas kartu ir ataskaitos taškas tolesniam kūrybiniam procesui,“ - sako dailininkas A.Stauskas, kuris yra dar ir pedagogas, Dusetų dailės galerijos vadovas, daugelio renginių sumanytojas.

Utenos kraštotyros muziejuje surengta A.Stausko jubiliejinė akvarelių paroda - geriausias įrodymas, kad širdies ir jausmų šviesa galima dalytis su kiekvienu, pasiilgusiu tikro meno ir dvasios pilnatvės. Skausmingai aplūžęs gimtųjų Jaskoniškių sodas, įamžintas rudeniškoj akvarelėj, iškęs speigų ir vėjų žiemą, o pavasario rytmečių šviesoj apsipils baltais vilties žiedais, sušvisiančiais naujų paveikslų ir nuotraukų motyvais.

Rūta JONUŠKIENĖ

Utena

Audronės Driskiuvienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija