Atnaujintas 2005 sausio 19 d.
Nr.5
(1306)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dėl Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjimo Maskvoje

Pareiškimas

Rusijos Federacijos prezidentas V.Putinas gegužės 9 dieną Maskvoje rengia stalininės SSRS pergalės prieš hitlerinę Vokietiją šešiasdešimtmečio minėjimą. Į iškilmes pakviesti 54 valstybių vadovai. Tarp jų – ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos prezidentai. Kvietimai Baltijos valstybių vadovams buvo palydėti caro įsakymų stiliaus komentarais: atvykite geruoju, jei ne – bus blogai. Taip suverenas grasina vasalams. Atrodytų, lyg Baltijos valstybės jau penkiolika metų nebūtų laisvos ir nepriklausomos, lyg jos nebūtų NATO ir ES narės!?

Spaudoje ir visuomenėje įsižiebus karštiems svarstymams, vykti ar nevykti Lietuvos Prezidentui į Maskvos iškilmes, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, jungianti kovojusius prieš sovietinę okupaciją ir stalininės SSRS represuotus, tremtus ir kalintus asmenis, išreiškia vieningą ir kategorišką Laisvės kovų dalyvių nuomonę: Lietuvos Respublikos Prezidento dalyvavimas Kremliaus Raudonojoje aikštėje iškilmingai minint SSRS pergalės Antrajame pasauliniame kare 60-ąsias metines yra negalimas. Tikrieji šio aukščiausio lygio renginio tikslai yra politiniai, prieštaraujantys istorinei tiesai ir Lietuvos valstybės interesams.

Aukščiausiųjų Rusijos pareigūnų vieši pareiškimai byloja, kad čia bus siekiama išaukštinti sovietinę armiją ir jos generalisimusą J.V.Staliną. Bus siekiama pateisinti ne tik Baltijos valstybių, bet ir pusės Europos užgrobimą, taip pat ir nusikaltimus žmogiškumui, kuriuos pusę amžiaus vykdė komunistiniai režimai, sukurti ir palaikomi tos pačios aukštinamos sovietinės armijos.

Dar kartą bus stengiamasi įtikinti demokratinį pasaulį, kad XX a. viduryje buvo tik vienas blogis - hitlerinė Vokietija. O stalininė SSRS vėl bus vadinama pasaulio gelbėtoja. Vėl kvepia komunistiniu melu ir kagėbistine klasta, siekiant išvengti atsakomybės už nusikaltimus žmogiškumui ir dėl padarytos okupacinės žalos.

Ir Lietuva, ir visa Rytų bei Centrinė Europa pusę amžiaus kentė ne tik nacistinį, bet ir komunistinį SSRS terorą. Buvo represuota dešimtys milijonų žmonių, sunaikinti beveik visi Rytprūsių gyventojai.

Prieš tik Rusijos imperininkams naudingus Kremliaus politinius žaidimus aiškiai ir griežtai pasisakė Lietuvos atstovybė Jungtinėse Tautose, didelė grupė europarlamentarų ir Baltijos valstybių asamblėja.

Raginame Lietuvos Respublikos Prezidentą nevykti į V.Putino organizuojamas politizuotas iškilmes gegužės 9–ąją. Kitaip kiltų abejonių, ar Lietuvos vadovai yra tvirtai įsitikinę, kad Molotovo-Ribentropo paktas ir jo slaptieji protokolai bei iš to sekusi Lietuvos aneksija 1941 metais buvo nusikaltėliškas tarptautinės teisės sutrypimas.

Tačiau šią dieną verta prisiminti ir pagerbti Antrojo pasaulinio karo aukas, taip pat ir sovietinės okupacijos represijų aukas.

Raginame LR Seimą taip pat pareikšti oficialią nuomonę šiuo klausimu ir priimti atitinkamą rezoliuciją.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdyba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija