Atnaujintas 2005 sausio 19 d.
Nr.5
(1306)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Paslauga Rusijos meškai

Petras KATINAS

Latvijos prezidentė Vaira
Vykė-Freiberga (dešinėje)
atėmė Estijos ir Lietuvos
prezidentams Arnoldui Riuiteliui
(viduryje) ir Valdui Adamkui
(kairėje) galimybę atsisakyti
kelionės į Maskvą
Tomo Černiševo (ELTA)
nuotrauka

Po Latvijos prezidentės Vairos Vykės-Freibergos sensacingo pareiškimo, kad ji vyks į Maskvoje rengiamas propagandines iškilmes gegužės 9-ąją, viename Latvijos laikraštyje teko skaityti komentarą, jog viršų Latvijoje paima „latvių raudonieji šauliai“, kurių durtuvai, anot Nobelio literatūros premijos laureato A.Solženicyno, ir išgelbėjo Lenino bolševikus po 1917 metų perversmo. Gal ir per aštrus palyginimas, tačiau neabejotinai aišku, kad V.Vykė-Freiberga sudavė skaudų smūgį Baltijos valstybių vienybei, kuri, deja, dideliam Maskvos džiaugsmui, ir taip daugiau egzistuoja tiktai popieriuje. Taip Latvijos prezidentė sulaužė neseną trijų Baltijos šalių prezidentų susitarimą, kad šiuo klausimu visos trys šalys suderins savo pozicijas ir tik tada paskelbs apie bendrą sprendimą.


Pasiskundei? Vadinasi, būsi užmuštas!

„Amnesty International“ paskelbė naują ataskaitą „Garsiai kalbėti pavojinga. Atakos prieš žmogaus teisių gynėjus Čečėnijoje ginkluoto konflikto kontekste“, kurioje pasakojama, kad žmogaus teisių pažeidimų Čečėnijoje aukos, surizikavusios kreiptis į europines įstaigas su skundais, buvo užmuštos arba dingo be žinios.

Šios organizacijos duomenimis, Čečėnijoje taip pat žuvo daug žmogaus teisių gynėjų, kiti buvo kankinami ir gąsdinami. Organizacija turi įrodymų, kad žmogaus teisių gynėjų persekiojimo kampaniją vykdo valstybės atstovai, norėdami priversti juos tylėti.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija