Atnaujintas 2005 sausio 19 d.
Nr.5
(1306)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vienuolynai. Nuo žmogaus iki Dievo

Kilo iš Aukščiausiojo malonės

Leidykla „Naujasis amžius“ (leidžianti ir laikraštį „XXI amžius“) 1000 egzempliorių tiražu išleido daugiau nei pustrečio šimto puslapių knygą „Vienuolynų steigimas“. Tai dvasingas, kupinas meilės Dievui biografinis veikalas, kurį XVI amžiuje parašė Bažnyčios mokytoja, ispanų literatūros klasikė šv. Jėzaus Teresė Avilietė. Trumpame knygos apibendrinimo žodyje sakoma, kad veikale nuosekliai ir plačiai aprašoma, kaip Ispanijoje XVI amžiuje buvo steigiami pirmieji buvusių karmelitų – vyrų ir moterų – vienuolynai, su kokiomis sunkiai įveikiamomis kliūtimis teko susidurti jų steigėjams. Knygoje kartu pateikiama daug dvasinių patarimų vienuolynų vyresniosioms ir kitoms seserims, jie aktualūs kitoms visuomenės grupėms. Šis veikalas – tai Šventosios penkiolikos metų ištvermingo, atkaklaus darbo istorija, kurią lydi vargai, skausmai ir aukos, istorija sielos, kupinos nepalyginamo pasiaukojimo. Knygą iš vokiečių kalbos prieškario Lietuvoje išvertė Motina Augustina – Ona Galdikaitė, FDCJ, dar žinoma Vynmedžio Šakelės vardu. Apie vertėjos gyvenimą , jos pasiaukojamą gyvenimą Dievui ir žmonėms, kančias taip pat rasime šioje knygoje. Ją spaudai parengė sesuo Benvenuta – Ada Urbonaitė, FDCJ.


Kad žmogaus siela būtų perregima lyg ryto rasa

Kunigo Albino Šilkinio pamokslų ir apmąstymų knyga „Rasos spinduliukai“ („Homo liber“. Vilnius, 2004. Dailininkas Rimantas Tumasonis, spaudai parengė Ilona Norvilaitė) patraukia autoriaus gebėjimų kasdienėse gyvenimiškose istorijose, atrodytų, paprasčiausiuose dalykuose, įvairiose situacijose, žmonių darbuose ir santykiuose įžvelgti amžinųjų vertybių buvimą, jausti Dievo prisilietimą. Knygos pavadinimas tarsi sako, jog į kiekvieną reiškinį ar daiktą reikia žiūrėti skaidriu žvilgsniu ir matyti šviesų it rasos lašelis jo vidų. Tie permatomi šviesos spinduliai padės žmogui ne taip klaidžiai eiti grožio, gėrio, išminties ir dvasingumo link, dažniau patirti sielos ramybę ir nuolat tobulėti.


Leidinys – kunigo mirties metinėms paminėti

Reikia džiaugtis, kad pasirodo vis naujų straipsnių, leidinių, knygų, skirtų dvasininkams, – šiam mažai žinomam ir ilgą laiką laikytam tabu gyventojų sluoksniui. Rankose – „Spingsulės“ knygynėlio 18 numeriu pažymėtas leidinys „Kunigas Steponas Galvydis“. Tai jau ne pirma knyga, parašyta Raimondo Guobio. Nedidelėje 52 puslapių knygelėje septyni skyreliai: „Tėviškė“, „Pašaukimo keliu“, „Viešpaties vynuogyne“, „Atgimimo metai ir didieji jubiliejai“, „Mokytas varnėnas“ ir „Į amžinybę“.


Netikras istorikas

Neseniai pasirodė Jono Užurkos knyga „Lietuvos kariuomenės atkūrimas 1988-1991 metais“. Knygos autorius, vartydamas nuo laiko pageltusius archyvinius dokumentus, surado daug „nauja“ Lietuvos istorijoje. „Kronta“ leidyklos darbuotojai kažkodėl nepatikėjo J.Užurkos naujais istoriniais atradimais ir paskutiniam puslapyje įdėjo pastabą: „Už teksto turinį atsako knygos autorius“. Pirmiausia kelia nuostabą knygos pavadinimo ir turinio neatitikimas. Kariuomenės atkūrimo periodas nurodytas nuo 1988 iki 1991 metų, tuo tarpu knygoje pateikiami dokumentai ir epizodiškai aprašomi įvykiai apima periodą nuo 1918 metų Nepriklausomybės kovų iki 2002-ųjų. Autorius didžiausią dėmesį skiria visuomeninės organizacijos – Lietuvos atsargos karininkų sąjungos (LAKS) atsikūrimui. Tačiau LAKS atsikūrimo anaiptol negalima prilyginti Lietuvos Respublikos kariuomenės atkūrimui, o tuo labiau piršti mintį, kad LAKS atkūrė Lietuvos kariuomenę.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija