Atnaujintas 2005 sausio 19 d.
Nr.5
(1306)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Leidinys – kunigo mirties metinėms paminėti

Reikia džiaugtis, kad pasirodo vis naujų straipsnių, leidinių, knygų, skirtų dvasininkams, – šiam mažai žinomam ir ilgą laiką laikytam tabu gyventojų sluoksniui. Rankose – „Spingsulės“ knygynėlio 18 numeriu pažymėtas leidinys „Kunigas Steponas Galvydis“. Tai jau ne pirma knyga, parašyta Raimondo Guobio. Nedidelėje 52 puslapių knygelėje septyni skyreliai: „Tėviškė“, „Pašaukimo keliu“, „Viešpaties vynuogyne“, „Atgimimo metai ir didieji jubiliejai“, „Mokytas varnėnas“ ir „Į amžinybę“.

Knyga parašyta jautriai: autorius asmeniškai pažinojo 1916 m. spalio 5 d. Svėdasuose gimusį kun. Steponą Galvydį. R. Guobis sugebėjo glaustai pateikti duomenų iš Stepono vaikystės bei mokslo metų (pradžios mokykla Svėdasuose, Užpalių vidurinė mokykla, Rokiškio gimnazija, Kauno kunigų seminarija). Minimas kunigo darbas 1941-1964 metais devyniose bažnyčiose: Vabalninko Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų, Subačiaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (geležinkelio stotis), Klovainių Švč. Trejybės, Smilgių Šv. Jurgio, Šeduvos Šv. Kryžiaus Atradimo, Ramygalos Šv. Jono Krikštytojo, Aleksandravėlės Šv. Pranciškaus Serafiškojo, Ragelių Švč. M. Marijos, Pušaloto Šv. apašt. Petro ir Povilo. Vienur jis buvo paskirtas vikaru, kitur deleguotas pavaduoti susirgusio kunigo. Teko užimti administratoriaus bei adjutoriaus pareigas, kol 1964 m. balandžio 4 d. buvo paskirtas Traupio Šv. Onos bažnyčios klebonu. Daugiausia vietos knygoje (p.16–32) autorius ir skyrė kunigo 35 metų veiklai Traupyje, apžvelgdamas ne tik sovietmetį, bet ir atgimimo laikus, kunigo švęstus garbius jubiliejus, minėdamas ir Traupio himną, parašytą kun. S. Galvydžio.

Specialiame skyrelyje knygos autorius supažindina su kun. S.Galvydžio, pasirašinėjusio Metraštininku, Sėliu, Mokytu varnėnu, literatūrine veikla. Čia mes sužinome ne tik apie jo parašytas ir išleistas knygas, bet ir apie vertimus iš vokiečių, prancūzų, lotynų kalbų, apie gausų rankraštinį palikimą, kuris, norisi tikėti, sulauks tyrinėtojų dėmesio.

R. Guobis knygoje panaudojo gausią dokumentiką: paties kun. S. Galvydžio laiškus, kitų asmenų jam rašytus laiškus, autoriui kunigo pasakotus prisiminimus, asmenų, pažinojusių kunigą Steponą, prisiminimus, seminarijos laikų mokslo pažymėjimus. Leidinį iliustruoja penkiolika nuotraukų.

Linkint autoriui Raimondui Guobiui tolesnės kūrybinės sėkmės, telieka tik apgailestauti, kad 400 egzempliorių tiražu išleista knygelė tarsi skirta penktosioms kun. S.Galvydžio mirties metinėms ir nepasiekė daugiau skaitytojų, o ji galėtų tapti svarbiu postūmiu renkantis tarnystės Dievui kelią.

Dr. Aldona Vasiliauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija