Atnaujintas 2005 sausio 19 d.
Nr.5
(1306)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ne romai, o čigonai, arba „Netikro“ etnonimo baimė

Lietuvių kalboje esančio etnonimo čigonai ir savivardžio romai įvairavimas šalies žiniasklaidoje bei pasisakymuose atsirado jau prieš keletą metų. Pastaruoju metu iškilus viešumon skandalingiems dalykams, vykstantiems Vilniaus priemiestyje – Kirtimuose – įsikūrusiuose čigonų taboruose, toks terminų maišymas įgavo net anekdotišką pobūdį. Televizijos, radijo studijose susėdę diskutuoti politikai, politologai, valdininkai terminus čigonas ir romas ėmė vartoti pramaišiui: kas antrame sakinyje sako romas ir kas antrame kitame – čigonas. Nuo jų neatsilieka žurnalistai: vienoje rašinio pastraipoje rašo čigonai, kitoje – romai, trečiojoje – jau kaip pirmojoje, o ketvirtojoje – kaip antrojoje arba maišo chaotiškai. Tad kaip turėtų būti iš tikrųjų?


Klausimėlis: kur einame?

Plati ir garbinga Kauno Laisvės alėja. Vaikščiojo ja kadaise garsūs mūsų tautos vadai, užsienio svečiai ir užkariautojai rusai, vokiečiai, net prancūzai su Napoleonu Bonapartu... Gera ir mums, atvykus į Kauną ar čia gyvenantiems, po Laisvės alėją pasivaikščioti, į vitrinas pasižvalgyti, o gal ir žurnalistai „ant meškerės pakabins“.... ir turėsime atsakyti į „klausimėlį“.


Šalies prezidentams – jokios pagarbos

Visuomet, kada žiūriu televizijos laidas, klausausi radijo ar skaitau spaudą, kur dažnai atvirai kritikuojamas, netgi išjuokiamas mūsų šalies Prezidentas, prisimenu girdėtus senolių pasakojimus. Girdėjau iš daugelio garbaus amžiaus žmonių, jog anksčiau tauta gerbė savo prezidentus. Antano Smetonos, Kazio Griniaus, Aleksandro Stulginskio portretai kabojo mokyklose, valdžios įstaigose, nevengė žmonės vieno ar kito šalies vadovo portretą pasikabinti ant sienos ir savo namuose. Už Prezidento įžeidimą būdavo griežtai baudžiama, tad ant šalies vadovų nesiliedavo pagiežingi žodžiai, šmeižto srautai. Jie netapdavo pajuokos objektais.


Ar nusilenks valstybės vadovas Sausio 13-osios aukų žudikams?

Kada Prezidentas viešai pareiškia: „Penkioliktais nepriklausomybės metais neturime žvalgytis į praeitį“ (jo pareiškimas per radiją dėl A.Pociaus ir A.Valionio), darosi skaudu, kad turime TOKĮ Prezidentą. Tai, manau, įžanga, kad V.Adamkus ketina vykti į Maskvą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija